"Pásztortársak, jó hírt mondok!"

XV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Budapesten

2005. december 23., 09:00 , 258. szám

A "jó hírt mondó angyali szózat meghallgatására" és betlehemes játékok megtekintésére invitálták az ünnepváró közönséget a XV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó szervezői Budapesten, december 17-18. között. Ez amolyan adventi gála, a magyarországi, illetve határon túli legjobb betlehemes csapatok jutalomjátéka. Kárpátaljáról három betlehemes csoport vett részt a fesztiválon a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség szervezésében.

A betlehemjárás a magyar népi színjátszás téli ünnepköri szent formája. A hagyománytisztelő magyar közösségeknek köszönhetően egyre többen vannak, akiknek fontos e szép szokás művelése, átadása.

A Magyar Művelődési Intézet másfél évtizede szervezi évről évre a találkozót, melynek eddig közel 5000 játszó személy, illetve több száz magyarországi és határon túli csoport volt résztvevője. A betlehemes csapatok hagyományosan fellépnek a főváros minden egyházi felekezetének templomában, valamint számos kórházban, szociális és kulturális intézményben. A kezdetektől, immár tizenöt éve mozgatója, lelke e szép adventi eseménynek Tömöry Márta és társa a szervezésben, Szász Zsolt.

Idén a betlehemes találkozó fő színhelye a Fonó Budai Zeneház volt, ahol a nyitó ünnepséget követően a fesztivál valamennyi betlehemes csapata bemutatkozott. Magyarországról 4 hagyományőrző csoport, a Vajdaság, Felvidék, Erdély, illetve Kárpátalja képviseletében 15 betlehemes csoport mutatta be játékát a közönségnek, akik a Fonón kívül felléptek egyebek mellett a Néprajzi Múzeumban, a Magyarok Házában, az Angyalföldi Gyermekházban, a Pestújhelyi Közösségi Házban, az újpesti és szegedi karácsonyi vásárban is. A korábbi években a Millenáris Park, az Angyalföldi Gyermekotthon, Kecskemét városa is volt már házigazdája a betlehemes találkozóknak.

A rangos fesztiválon immár tizedik alkalommal vettek részt kárpátaljai betlehemesek, akiket a KMKSZ által évente megrendezett Kárpátaljai Betlehemes Találkozó szakmai zsűrije választott ki erre a megtisztelő feladatra. Ebben az évben a nagymuzsalyi gyerekek bábtáncoltatót, a tiszacsomai fiúk csillagforgatást, a salánki hagyományőrzők beregi református betlehemes játékot mutattak be a magyar fővárosban. Utazásukat idén is a KMKSZ szervezte, a csoportokat Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára kísérte el a fesztiválra.

P. Zs.