Fals hírek a "zöld" KISZó-ban

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

A magát "igazi"-ként aposztrofáló, a közbeszédben "zöld"-nek nevezett Kőszeghy-féle Kárpáti Igaz Szó 2005. december 17-i számának 2. oldalán Visszautasították a KMKSZ kérelmét címmel a következő információ szerepel: "Nem lehetnek ott megfigyelőként a KMKSZ aktivistái a jövő évi parlamenti és helyhatósági választásokon. A Központi Választási Bizottság (CVK) tájékoztatója szerint, a kulturális szövetség ez irányú kérelmét a testület elutasította."

Nos, nem tudhatjuk, milyen forrásból merítik információikat a magukat az objektív tájékoztatás Grál-lovagjainak tartó "igazi" KISZó-sok, de az állítás - mint oly sok más esetben sem, ha a "zöld" a KMKSZ-ről ír - nem igaz.

A Központi Választási Bizottság határozata ez ügyben ugyanis a következő:

1. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség társadalmi szervezet számára meg kell adni az engedélyt, hogy hivatalos megfigyelőket állítson a 2006. március 26-án tartandó képviselőválasztások idején Kárpátalja megye területén.

2. Jelen határozat másolatát ki kell adni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség társadalmi szervezet meghatalmazott képviselőjének.

"No comment" - mondhatnánk, ha egyedi esetről lenne szó. Csakhogy nagyon kilóg a lóláb: úgy tűnik, ha a KMKSZ-ről van szó, a Kőszeghy-KISZó-ban automatikusan életbe lép a pavlovi hazudozási reflex. Lásd az ilyen információkat, mint: a "KMKSZ" UMP nem szerepel a KVB által nyilvántartott pártok listáján; majd: Kovács Miklós lemondott a "KMKSZ" UMP elnöki posztjáról; Kovács Miklós elfogadta a Nasa Ukrajina listájának 247. helyét stb. - sorolhatnánk, de minek? Javulás valószínűleg úgysem várható.