Tolmácsot alkalmaznak majd az iskolában?

Nagymuzsalyi iskola kontra járási tanügy

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

A beregszászi járási Nagymuzsalyi Középiskolának hónapok óta nincs kinevezett igazgatója. Az előző iskolavezető egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A járási közigazgatási hivatal közoktatási osztálya az eddigi igazgatóhelyettest látná szívesen az iskola élén. A szülők azonban tiltakoznak, mivel a hölgy nem beszél magyarul.

A kialakult patthelyzet igen bonyolult és sokrétű, ráadásul politikától sem mentes, egyes képviselők a 2006-os önkormányzati választásokkal kapcsolatos nyomásgyakorlásra is felhasználják az iskola körül kialakult helyzetet - mondták el lapunknak a község lakói. Olvasóink bizonyára emlékeznek arra a nagy port felvert, októberben megjelent ukrán nyelvű újságcikkre, amelyben a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese kétségbe vonta a magyar osztályba járó gyermekekre pályázható magyar oktatási-nevelési támogatás jogosságát. Hamar kiderült: mindezt a nagymuzsalyi iskola igazgatóhelyettese sugalmazta - mondták el az iskolában. Miután kipattant az ügy, 86 nagymuzsalyi magyar szülő petícióban kérte a beregszászi járási tanügyi osztálytól az igazgatóhelyettes menesztését. A beadványt nyolc pedagógus - a magyar osztályok osztályfőnökei - is támogatták.

Nagymuzsaly lakosságának 82,2%-a, 1714 fő (a 2001-es népszámlálási adatok szerint) magyar nemzetiségű. Az iskola két tannyelvű, ki-ki eldöntheti, melyik nyelven taníttatja gyermekét. A magyar támogatás kapcsán mesterségesen kreált ügy nyomán a magyar szülők igencsak sértve érezték magukat, elsősorban amiatt is, mert az iskolai rendezvényeket, szülői értekezleteket újabban kizárólag ukrán nyelven vezetik az iskola elöljárói. A feszült hangulat kulminációjaként az iskola igazgatója egészségügyi okokra hivatkozva beadta lemondását, egyesek szerint "elvitte a balhét". Az intézmény élére nem neveztek ki új igazgatót, jelenleg megbízott vezetőként a magyarul nem beszélő igazgatóhelyettes irányítja azt, akinek igazgatóvá való kinevezését a magyar szülők többsége nem tartja kívánatosnak.

Herczog György, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Tudományos és Közoktatási Főosztályának vezetője az üggyel kapcsolatban a Kárpátaljának elmondta: "A hatályos törvények értelmében a szülőknek nincs beleszólásuk az iskolát érintő személyi döntésekbe. Az iskola élére az illetékes (jelen esetben a járási - a szerk.)közoktatási osztály nevezhet ki igazgatót. Ugyanakkor íratlan szabály, hogy egy iskolaigazgató kinevezésekor figyelembe veszik az érintett szülők, pedagógusok véleményét."

-bazsa-