Vigyázat, petárda!!!

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

A kínaiak találták fel a lőport a Song-dinasztia (960-1279) idején, amelyet később a petárdakészítésnél is felhasználtak. Vékony bambuszszárdarabokat töltöttek meg lőporral, amelyeket rövid kanóccal láttak el. A petárdadurrogtatás a kínai ünnepek része volt, amellyel a rossz szellemeket és a démonokat űzték el.

A petárda nálunk is leggyakrabban az ünnepek kapcsán kerül szóba, különösen így újév tájékán. Nem árt azonban több dolgot szem előtt tartani. A pirotechnikai eszközöket forgalmazóknak tudniuk kell, hogy megszegik a kiskereskedelmi szabályzatot, amelynek 8. pontja kimondja: "A kiskereskedelmi hálózatban tilos a pirotechnikai eszközök árusítása..." Ennek a pontnak a megsértése pénzbírság kivetésével jár. S mi vár a petárdázókra? Azon túl, hogy nagyon könnyen balesetet okozhatnak, a rendvédelmi szervek sem tolerálják a hangos durrogtatást, és a polgárok nyugalmának megzavarása címén eljárást indíthatnak a rendbontók ellen. Ugyanis akárhogy szépítjük, az állandó petárdadurrogtatás megzavarja a békés polgárok nyugalmát. Amikor petárdát veszünk a kezünkbe, gondoljunk a betegekre, a kisgyerekekre, vagy csak csendes pihenőre vágyó embertársainkra.

A petárda kapcsán fontos odafigyelni gyermekeinkre, a fiatalabb generációra is, hiszen a felhasználók többsége közülük kerül ki. A petárda nagyon veszélyes is lehet, könnyen égési sérülésekhez, kezünk, szemünk elvesztéséhez, vagy akár lakások kigyulladásához is vezethet gondatlan használata. Az ünnepek alatt tehát fokozottan figyeljünk oda, nehogy a vidám hangulat tragédiába torkolljon.

-halász-