2005-ben is sokat segített az érdi Egymásért Alapítvány

15 év a kárpátaljai magyar közösségekért

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

Az érdi Egymásért Alapítvány 15 éve patronál számos kárpátaljai magyar közösséget. 2005-ben 14 iskolát, 6 óvodát, továbbá több árvaházat, kollégiumot, gyermekotthont, öregotthont, jótékonysági szervezetet támogattak.

- Az érdi Egymásért Alapítvány nonprofit, családsegítő, karitatív szervezet, mely sokoldalú segítő tevékenységet végez Magyarországon és Kárpátalján. Lényegében az osztrák "Marika-Freunde" Egyesület által összegyűjtött segély, valamint a magyarországi felajánlók adományait közvetíti Kárpátaljára. Az alapítvány munkáját 2004-ben két sikeres pályázat is segítette - Magyar Külügyminisztérium, Nemzeti Civil Alapprogram - nyilatkozta lapunknak Várföldi Tamás, a segélyszervezet alapítója. Mint elmondta, a kezdet kezdetén mozgássérült feleségének volt szüksége elektromos tolószékre, amit osztrák barátaik segítettek beszerezni. A "Marika Barátai" elnevezésű osztrák segélyprogram olyan jól sikerült, hogy más mozgássérülteken is tudtak segíteni. Később úgy döntöttek: tovább folytatják a munkát, és Kárpátaljára juttatják az osztrák adományokat.

Idén az Alapítvány legnagyobb projektje a salánki óvoda teljes felújítása volt. Ugyancsak nagy munkájuk a Huszti Rehabilitációs Óvoda építése, itt a falak külső/belső vakolását finanszírozták, valamint a nyílászárók behelyezését. A huszti magyar általános iskola esetében a falak külső vakolását és egy kerítés megépítését támogatta az Alapítvány, továbbá a központi fűtés felújítását, a tetőcsatorna kiépítését. A rahói magyar iskolában megjavíttatták a beázott tetőt és az iskolabuszt, Kőrösmezőn megkezdték a helyi magyar iskola második szintjének építését.

A kárpátaljai magyar közösségek részére rendszeres gyűjtés folyik Ausztriában. Magyarországról 22 tonna adományt gyűjtöttek az Alapítványnak 2005-ben. Kárpátaljára 13 szállítást végeztek kamionnal és teherautóval, 28-at kisebb gépjárművel, összesen 114,5 tonna mennyiségben és 6,5 millió forint névleges értékben. Az erdélyi árvizek után kétszer vittek segélyszállítmányt a bánáti Ótelekre és Székelyudvarhely vidékére.

A szállítmányokat főleg karitászokba irányítják, ami innen különböző intézményekhez kerül. Az adományok között szerepelt egyebek mellett iskolabútor (105 iskolapad, 50 asztal, 485 szék, 50 szekrény), fűtőtestek (140 db), kórházi ágy, számítógép (60 db), varrógép, kerékpár, tolókocsi, vizesblokk és konyhai felszerelés, tűzhely stb. Karácsony előtt például 500 Mikulás-csomaggal lepték meg a felső-Tisza-vidéki magyar gyerekeket, továbbá 35 tankönyvvel teli iskolatáskát, 3 mosógépet és 10 számítógépet is adományoztak a régióban.

Ugyancsak az Alapítvány segítségével jutott egy 4 éves kislány gyógytornakezeléshez, valamint járógéphez. Egy régi betegüket - a szívbeteg Dianát - idén is elvitték Bécsbe, kontrollvizsgálatra. A mödlingi egyházközség jóvoltából rendszeres tanulmányi támogatásban részesítenek egy beregszászi főiskolán tanuló hallgatót.

Kisebb akcióik 2005-ben: háncskosarakat értékesíttettek Ausztriában és Svájcban a Huszti Rehabilitációs Központ javára; Nyíregyházáról 120 új széket szállítottak egy görög katolikus templom berendezéséhez; magyarországi adományból kapálógépet juttattak egy családnak; személyes kérésre vérnyomásmérőt, vércukormérőt adományoztak; kórházi ágyakat és egy értékes nőgyógyászati vizsgálóasztalt adományoztak a munkácsi járási kórháznak.

Az érdi Egymásért Alapítvány ezúton köszöni szíves segítőik egész évi áldozatkész munkáját, valamint azokét, akik az adományok gyűjtésén, célba juttatásán fáradoztak. Köszönik valamennyi magyar és osztrák adományozó tárgyi és pénzbeli adományát, valamit a szállítmányozásban, a fel- és lepakolásban segédkezők önzetlen munkáját. Ugyancsak köszönetüket fejezik ki mindazok, akiket segítettek Kárpátalján.

P. Zs.