Áldatlan állapotok az izsnyétei postán

Olvasóink írták

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

A napokban panaszos levelet kaptunk Izsnyétéről (Munkácsi járás). A 38 aláíró azt sérelmezi, hogy a helyi postamester "minősíthetetlen" módon viszonyul munkájához. Az ügyben a Munkácsi Járási Postahivatal vezetőjének véleményét is kikértük.

A panaszosok szerint a posta rendszertelenül tart nyitva, annak hivatalos munkarendje nem ismert. A lakosok így kénytelenek Munkácson befizetni a gáz- és villanyszámlákat. " A nyugdíjak osztásakor minden nyugdíjas köteles vásárolni olyan dolgokat a postán, amit nem akar és nincs is rá szüksége" - áll még a levélben.

A helyszínen magunk is zárva találtuk a tanácsháza épületében lévő postahivatalt. A hivatalos cégtáblán nem volt feltüntetve a munkarend, így nem derült ki, hogy az adott időben mi okból függött lakat a posta ajtaján.

Bahus Mária tanácsvezető elmondta:"Való igaz, számtalanszor előfordult már, hogy a lakosok hiába várnak a postamesterre. Többen panaszkodtak, hogy emiatt nem tudják időben intézni a befizetéseket. Mivel a posta csak bérlőként van jelen a községháza épületében, tanácselnökként nem utasíthatom a postamestert, akinek van saját főnöke. Legutóbb 4 éve ellenőrizték a helyi posta munkáját. Hogy milyen eredménnyel, azt nem tudom."

B. M., sokgyermekes édesanya: "Előfordult, hogy a kiutalt gyermeknevelési segélyt hetekig visszatartotta a postamester. A járási szociális osztályon azt mondták, a pénzt már hetekkel korábban átutalták. Később csak megkaptuk a nekünk járó állami segélyt. Aztán már nem is utalták a postára, hanem a munkácsi takarékbankban vettük ki."

B. J., nyugdíjas: "Én nem akarok senkire árulkodni, de az az igazság, hogy a postamester igen durván beszél az emberekkel, főleg a magyarokkal. Olyan nincs, hogy segítsen egy hivatalos papír kitöltésében, pedig sok idős ember rászorulna. Elsején nem vesz el pénzt, huszadika után nem lehet nála befizetni, szombaton szintén nem foglalkozik a számlákkal - hát akkor mikor fizessünk?! Az ember igyekszik alkalmazkodni. A villanyszámlát a helyi leolvasónál egyenlítjük ki, a telefonszámlát többször Munkácson fizetjük. Mégsem jó neki, mindig kiabál, ha "munkát" visznek neki. Tíz órakor még nincs a postán, 11 órakor meg már jön a postaautó, így azzal van elfoglalva. Azt már megszoktuk, hogy a nyugdíj összegébe hol mosószert, szivacsot, hol egyebet vásároltatnak velünk. Az ember odaadja azt a pénzt, ha kedvesen beszélnek vele. De ennek a postamesternek semmi se jó."

- Az emberek évek óta zúgolódnak, mégsem történik semmi. Jómagam legalább öt éve Munkácson fizetek be minden számlát, mert egyszerűen kiszámíthatatlan, hogy a postamester mikor hajlandó dolgozni. Izsnyétén olyan emberek élnek, akik nem szeretnek tartozni, mindenki igyekszik időben törleszteni a számlákat. Ám ha nincs kinek fizetni, akkor nincs mit tenni. Ez főleg az időseket érinti, akik nem utaznak fel csak azért Munkácsra, hogy elvégezzék a befizetéseket - mondja Pallagi Magdolna pedagógus, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke.

Vaszil Pinyasko, a Munkácsi Járási Postahivatal vezetője a fentiekkel kapcsolatban elmondta: "Szabálytalan, ha a postahivatal nem tünteti fel hivatalos munkarendjét. Azt nem tudom elképzelni, hogyan lehet valakit vásárlására kényszeríteni nyugdíja terhére. Tudni kell, ha valaki aláírásával igazolja: átvette a nevére érkezett nyugdíj teljes összegét, akkor a visszaélés ténye nem bizonyítható. Javaslom, ha ilyen előfordul, ne írják alá az átvételi elismervényt. Izsnyétéről mindeddig egyetlen lakossági panasz sem érkezett a járási postahivatalhoz. Ha az emberek valóban elégedetlenek a helyi postamester munkájával, panaszukat írásban juttassák el hozzám" (Cím: Munkács, Jaroszlav Mudrij út 9.)

P. Zs.