Drága a hús, mégis rossz minőségű

Kárpátalján a hús és hústermékek fele nem felel meg az állami szabványnak

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

"Olcsó húsnak híg a leve" - tartja a közmondás. Esetünkben azonban ezt még kiegészíthetjük azzal, hogy sajnos a drágának is. Ukrajnában átlagosan minden ötödik kilogramm forgalomban lévő hús nem felel meg az előírt normáknak. Kárpátalján rosszabb a helyzet, a megyében minden második kilogramm fogyasztóvédelmi szempontból bevizsgált húst kivontak a forgalomból - közli írásában a RIO c. megyei hetilap.

A Kárpátaljai Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársai 2005 harmadik negyedévében 1 tonna húst vizsgáltak meg megyeszerte, melynek felét ki kellett vonni a forgalomból. A leggyakrabban előforduló okok: állategészségügyi engedély, árukísérő dokumentum hiánya, a külföldi termékek esetén a forgalmazáshoz elengedhetetlen "szertifikát" hiánya. A legtöbb illegálisan árusított baromfi az Amerikai Egyesült Államokból, továbbá Hollandiából, Lengyelországból, Magyarországról származik.

A hús mellett a kolbász, virsli, egyéb húsáru nagy részének minősége sem megnyugtató. A megyei fogyasztóvédők a nevezett időszakban 0,7 tonna kolbászféleséget vizsgáltak meg, ebből 0,4 tonnát vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból (a vizsgált mennyiség 57,1%-át!). A forgalmazó legtöbbször semmilyen információval nem rendelkezik az árusított terméket illetően. Noha előírás: a gyártó saját termékén fel kell tüntesse a kolbászféle gyártási/szavatossági idejét, ugyanúgy, mint annak összetételét. Amennyiben az összetételre vonatkozó információ hiányzik, könnyen előfordulhat, hogy a termék egészségre káros anyagokat is tartalmaz.

Ugyancsak gyakori, hogy ismeretlen eredetű vagy lejárt szavatosságú kolbászfélét árusítanak. Az is előfordul, hogy a kolbász nem felel meg a kémiai-fizikai előírásoknak, pl. magas a víztartalma, vagy a megengedettnél több nitrát került bele.

Ideális esetben a kolbász összetevői: hús (sertés, marha, baromfi), zsiradék, fűszerek (só, paprika, bors, rozmaring, szerecsendió stb.), tartósító. Az idősek úgy emlékeznek, valamikor ezeken kívül nem is került semmi a kolbászfélékbe. Ezzel szemben ma jóval "bővebb" a felhasznált összetevők sora: szójafehérje, ételadalékok, burgonyakeményítő, emulgálószerek, állagjavítók, rizs- és búzadara, kristályos glukóz, húsaromák, színezékek, tartósítószerek stb.

Ebből kiindulva, talán nem meglepő, hogy a gyártók jobb szeretik "véka alá" rejteni, miből is készülnek az asztalunkra szánt kulináris "finomságok". Egy biztos, Ukrajna Fogyasztóvédelmi Törvénye előírja: a fogyasztó számára kötelezően biztosítani kell a valós információkat az általa vásárolt termékre vonatkozóan, aki ennek birtokában dönthet arról, mit vásárol.

-farkas-