Többe kerül a gáz és a villany

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

A nemzeti energetikai szabályozó bizottság 20 százalékkal emelte a villamos energia, valamint 25 százalékkal a gáz lakossági díjszabását.

Az év elejétől a városi lakosság számára 18,6 kopijkába, a vidéken lakók esetében pedig 17,4 kopijkába kerül egy kilowatt/óra elfogyasztott villamos energia. Az áremelést a villamos áram előállításával és továbbításával összefüggő költségek növekedésével indokolta a bizottság, s további, negyedévenként 10 százalékos áremeléseket helyezett kilátásba a gazdaságilag megalapozott árszint eléréséig. Lapértesülések szerint eddig a lakosság a villamos energia tényleges árának mintegy 42 százalékát fizette meg.

A földgáz lakossági ára a gázórával rendelkezők esetében az eddigi köbméterenkénti 17,5 kopijkáról 22 kopijka/m3-re emelkedik, gázóra hiányában pedig 19-ről 24 kopijkára növekszik köbméterenként. A gázárak Ukrajnában a villamos energia árához hasonlóan 1999-től nem változtak. Bár korábbi hírek szerint a megemelt gázdíjak bevezetésére ugyancsak januárban került volna sor, illetékesek közölték, hogy az új árakra való átállás összetettsége miatt ez csak februártól esedékes. További bizonytalansági tényezőt jelenthet az Oroszországgal minap a gázszállításról elért új megállapodás.

Ezzel egy időben várható, hogy a kormány utasítása nyomán a megyei hatóságok megvizsgálják annak lehetőségét, hogy takarékossági intézkedésekkel csökkentsék az egyes régiók gázfogyasztását. (Kárpátalja/korrespondent.net/LIGABusinessInform)