"...azt csinálom, amit szeretek"

Interjú Krisz Rudival

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Most a rövid, hideg téli napokon jó visszaemlékezni a tavalyi nyárra: a kirándulásokra, a bulikra, a koncertekre. Az Aréna Fesztiválon fellépett a lírai, "szerelmes" dalairól ismert Krisz Rudi, akinek koncertjén a közönség az ismertebb számokat együtt énekelte a sztárral. Vidékünkön nagy népszerűségnek örvend a fiatal énekes, ezért remélem, a vele készült interjú érdekes olvasmány lesz rajongói számára.

- Hogyan indult a karriered?

- Először nyolcéves koromban, 1989-ben léptünk fel az azóta is változatlan összetételű zenekarommal a taksonyi művelődési házban. 1990-ben már megjelent az első lemezünk ROCKonO.K. címmel, 1992-ben pedig a Dominó, amelyet már Szikora Róbert hangszerelt. 1993-tól nagy szerepet játszott az életemben a színház, főszerepet kaptam a Kőszívű című musicalben. A BRAVO GIRL! Girl & Boy tini tehetségkutató versenyen közönségdíjas lettem, utána megkeresett a jelenlegi menedzserem, Hamza Zoltán, akivel 1999-ben megcsináltuk az azóta már bearanyozódott Tűz című nagylemezt. Ezt követte a Törd át a semmit album, majd az Álmatlan éjszakák, és a legutóbbi, Nem leszek a játékod címmel. Tavaly voltam Angliában, felkerestem a hét legnagyobb lemezkiadót, és miután hazajöttem, az egyik kiadóból visszahívtak. Azóta túl vagyok három sikeres angliai koncerten, amelyet a Panja BMC kiadó szervezett, s lemezszerződést is kötöttünk. Tehát sikerült egy olyan kapcsolatot kialakítanom, amelynek köszönhetően elképzelhető, hogy Európában is hallanak majd rólam.

- Erről az angol nyelvű lemezről is vissza fog köszönni a már megszokott Krisz Rudi-stílus?

- Egy picit más, mert a funcky-vonalat várják tőlem, de azért továbbra is maradnak a rám eddig jellemző lírai és kicsit rockos dalok is.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki olyan ismert énekes lehessen, mint te?

- Sokan azt hiszik, hogy a sikeremet a kék szememnek köszönhetem. Ők nem tudják, hogy tíz évig klasszikus-zongoráztam, gyakorlatilag minden hangszeren játszom, édesapám dobolt, otthon stúdiónk volt, ahol máig én hangszerelem a dalaimat. Továbbá rendkívül céltudatosan mindig csak erre készültem, én ezt tényleg szívből csinálom.

- Ki írja a mostani dalaidat?

- A zenéket én írom, a szövegeket viszont Hamza Zoli, aki nemcsak a menedzserem, hanem a szövegíróm is.

- Kik a kedvenceid, példaképeid?

- Énekesként példaképemnek Jamiroquai-t és Michael Jacksont tartom, gitárosként pedig Eric Cleptont tisztelem elsősorban.

- Szerinted milyen a kárpátaljai közönség?

- Nagyszerű érzés volt, amikor a koncertemen a közönség velem együtt énekelt. Abszolút otthon éreztem magam, de hát ez a vidék gyakorlatilag Magyarország.

- Magánéletre, hobbira jut időd?

- Hétköznapokon nagyon sokat bulizok. Barátaimmal közösen vettünk egy katamarán építésű 18 m2-es komoly hajót, azzal sokat hajókáztunk a Dunán. Nagyon örülök, hogy ilyen fiatalon azt csinálom, amit szeretek, s amellett a magánéletemre is maradt elég idő.

Badó Zsolt