Egy beregsomi kirándulás 1745-ben

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Községeink igen szegényesek a régi épületekben: a legtöbb faluban a templomon kívül - feltéve, hogy azt a régi századokban fundálták - alig van olyan épület, mely a régi időkből maradt volna reánk. Pedig voltak szép kúriák, kastélyok majd minden faluban. Legutóbbi levéltári kutatásaim során egy 1745-ben kelt urbális összeírásban a hajdanvolt beregsomi urasági kastély és gazdasági udvar leírásával találkoztam, mely építészeti és gazdasági kultúrtörténeti értékkel bír. Emellett megtudhatjuk, hogy abban az időben kik voltak a földbirtokosok a faluban: Haller grófné, Újhelyi János, Eötvös Sándor, Szegedi Ferenc, néhai Guthi Zsigmond fiai; Jósa Miklós, Barkóczy László, Ferenczy Antal és Gerzsenyi László, aki itt is lakik. Azt is megtudhatjuk, hogy a parókiális és az iskolai telket hajdan a Galambosi család adományozta az egyháznak. Maga a kétszintes kastély gróf Csáky Rozália örökösének tulajdona, gróf Petheő Klára asszonyé. Íme, ahogy az összeíró látta:

"...régi üdőtől fogva, Fundamentomustul, csupán fából két contignatiora épített Kastély vagyon, és ezen a földön a Fa épületek között igen ritka Térségen és az Helységnek közepén, oly régi, hosszú és változó üdők forgásaiban jó gondviseléssel meg tartatván fenn áll. Az alsó contignatioban vagy Rendben, már nagyobb, már kisseb, kemenczés kályhák, és Ablakos Soba vagyon Hét, nem különben kisseb, már nagyobb Kamara öt, Konyha egy, Pitvar elegendő Széles egy. Ambitus folyosó az egész Kastél Tractusán az Udvarfelé elég tágas, az egész Épületnek pedig közepén, magas Torony alatt régenten az Rabok és gonosz tévők tartására tágas alkalmatosság volt, most már üres mindazonáltal Salonna tartására lehet fordítani.

A felső contignatioban vagy Rendben pedig már nagyobb, s már kisseb, szép kályhákkal, és Ablakokkal lakásra készítetett Tiz Soba vagyon, Kamra pedig 4, itten konyha vagy Pitvar nincsen, hanem az egész Épületnek hoszszasságán alkalmatosan rendeltetett tágas Ambitus Tornácz vagyon, ahonnét az említett palotákba való be s ki menetel vagyon. Ennek az Ambitusnak Tornácznak köllő közepin Funamentomostul Fából erőssen és szépín építetett Torony vagyon, mely alatt a' felső Rendben mulatságra való alkalmatosság van, melyből az egész udvaron által a szomszédságba levő Gyümölcsös Kerteknek gyönyörüségét szépen megláthatni.

Az másik Résziben is ezen Épületnek hoszszasága szerint Folyosó vagyon, de szorosabb az elsőnél, ahonnan mindgyárt az Ablakok alatt lévő Gyümölcsösfákkal ritkán béültettetett Uraság Kertyét, ugy az Vigasztaló és idejében virágzó Füves Kertet Szem eleibe adgya. Az emlitett Toronynak, mind Felső, mind Alsó Ambitusához ragasztatott mind két kézrül széles és alkalmatosan fából csinált Grádicsok vannak, mellyeken az Felső Rendre contignatiora, Fel s alá járnak. Ennek az egész Épületnek négy Kő Kéménye vagyon, mellyek mind az emlitett Házakhoz és Palotákhoz alkalmaztattanak.

Az mi pedig az Héazatot illeti, egészben sindelezve vagyon, de az Régiség miatt el rothattak a sindelek, új sindelezést kivánna, de ennek a fogyatkozásnak is könnyü eleit venni, mivel mind az új sindel, s mind sindelszög elégséges, készen a Kastélyban tartatik. A Kastélynak négy Szegletén Fa Torony 4 vagyon, de nem oly magasságú, minémű az Specificalt, ahonnét ezen Helységnek Teritóriumán által szomszédságban való gyönyörű erdők, Mezők és Promontóriumok a látásnak kedves gyönyörüséget szolgálonak, a' hová Fa Grádicsokon feljárnak.

A Kastélyban mingyárt, amint béjárják, egyenes és elég Tág Udvar láttatik, mely jobbára sindellyel fedett, Fa Palánkkal környül van véve, jobb kéz felől vagyon egy sindelezett Fedel alatt Két Kő pincze, mellyeknek első része Tengeri Buzának, vagy egyéb féle Szemeknek conservatiójára alkalmaztatott. Ennek végeiben jobb kézrül a pinczétül kevéssel távol vagyon Fából épített konyha, Kő Kéménynyel, ugy Ház is egy, kihez ragasztatott Sütő Ház egy Kamarácskával, és Sütő Kemencze kettő van pitvarral s kő kéménnyel, és a sütő Kemnczék felett egy kis Sobácska, ezek mellett az udvar Bíró Háza egy kamarácskával, kihez alkalmaztatva három Istálló vagyon. Ezek mind fából egy Tractusban és egy Fedél alatt, az Istállókig sindelezve vannak. Az Istállók pedig Szalmával fedezve vannak, kevés igazitást, de új fedelet kivánnának. Bal kézre pedig amint bé járnak a Rabok és a gonosz tévők Tömlöcze az Hajduk Házával és Kamarájával, mingyárt a Kapunál fából sindeles fedel alatt kő kéménnyel fel építve vagyon. Nem meszsze innen hasonlóképpen bal kézre Szekér, Szin, Három Itássó tágas, jó Fundamentomra, sokáig tartó Talpokra csinálva, egy rendben és egy fedél alatt sindelezve vagyon.

A Konyhának és fellyebb emlitett Sütő Háznak által ellenében fával rótt s vízzel bővelkedő Kút vagyon. Az Istállók végeiben Udvar Bíró Házával egy szélben nem felette nagy, de különbféle gyümölcs fákkal ültetett Kertye van az Uraságnak.

Más kert is vagyon mingyár ennek számszédságában, a Kastély ablaki alatti Térségen. Szélesebb az elsőnél, imitt amott gyümölcsfák benne. Régenten a boldog emlékezetű Földes urak gyönyörködtető illatozással a Kastélynak Ablakain is bé hatolt. Most itt tartatnak az Uraság Méhei. Ennek mingyárt Szomszédságában más kertye is van az Uraságnak, szép Térségen, elég hoszszan, szélessen kiterjedve, ennek egyik része különbféle gyümölcsfákkal ültetve vagyon, az méz gyűjtésre az Méheknek elegendő virágot terem. Itten annak idejében Szénát is szoktak gyüjteni.

Mégis vagyon az uraságnak az Istállók mellett, az Udvarnak bal részére egy Termékeny, kövér Földű Kertecskéje, melynek annak előtte Jég Verem szokott vala lenni, most pedig kerti veteményre fordittatott. Mind az emlitett Kerteket környös körül Sövényekkel venni és ugy conserválni szokták.

Az Útczának más részén a Kastélynak ellenében, az Uraság Majorsága néhai Micse István és Kotta Ferencz két pusztáján építve vagyon, ahol a Majorház, Pitvar és Kamara fából, Szalma fedél alatt. A Major Ház előtt Marhák Istállója nem felette nagy, a már végé a Major Udvarnak Marha állás, ez az major Udvar elég tágas, egyenes és mind Nagy és Mind Apró Marhák tartására helyes és alkalmatos. Egy kevéssé távol Csűre is alkalmatos van az Uraságnak, mley körül a Termésnek és Asztagoknak egész Telekén az Uraság Sertésének egy fedél alatt két óla vagyon."(...)

Ebben az összeírásban a község jobbágycsaládfőiről és fiaikról is tudósítást nyerhetünk, továbbá arról, hogy Beregardóban is volt egy hasonló kastély, melynek helyére épült a többszörösen is átépített, de máig is meglevő Perényi-kastély. A somi kastély további sorsáról - s meddig állhatott fenn - nincs ismeretem. A fentebbi leírás a maga korhű írásmódjával is beleillik egy régi község történetébe.

Közli: Józan Lajos