Több mint kétezren keltek át a szelmenci határátkelőn

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Máris kétezernél többen vették igénybe a több mint hatvan évig "kettézárt falu", a szlovákiai Nagyszelmenc és az annak idején Ukrajnához csatolt Kisszelmenc között karácsonykor megnyitott kishatárátkelőt.

A magyarok lakta ikerfalut a második világháború végén egyetlen éjszaka alatt vágták ketté a falu közepén meghúzott államhatárral. Kis-és Nagyszelmenc lakói, a határral szétszakított családok hatvan évnél hosszabb ideig, egymástól karnyújtásra, mégis mérhetetlen távolságban éltek. A rendszerváltást követően kezdték szorgalmazni egy kishatárátkelő megnyitását, de erre is évekig kellett várniuk, mígnem tavaly december 23-án végre megnyílhatott az átkelő.

Sajnos, az ukrajnai oldalon élő kisszelmenciek csak vízummal léphetnek Szlovákia területére, de a két falu lakói így is nagy megkönnyebbülésnek érzik, hogy "Európa utolsó vasfüggönye" végre lehullhatott.

Igaz, az átkelő csupán gyalogos és kerékpáros-forgalom lebonyolítására alkalmas, az ünnepek során így is kétezernél többen lépték át a határt ott, ahol sok évtizedig emberi láb nem hagyott nyomot.

A szlovák rendőrség szóvivőjének közlése szerint a szelmenci átkelőt a nyitást követő első tíz napban elsősorban szlovák állampolgárságú személyek vették igénybe. Utánuk azok következnek, akik magyar útlevéllel lépték át a határt, s náluk is kevesebb azok száma, akik ukrán útlevéllel, vízum birtokában éltek a lehetőséggel. A szóvivő közlése szerint a két Szelmenc között néhány cseh, egy orosz, egy osztrák és egy olasz állampolgárságú személy is igénybe vette az átkelőt a megnyitás óta. (MTI)