A beregszászi termálvizes uszoda egyre népszerűbb

Egy követendő példa

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az utóbbi időben a beregszászi Zakarpattya sportbázison működő termálvizes uszoda elérte azt a színvonalat, hogy télen-nyáron telt házat tud produkálni. Nemcsak Kárpátaljáról és Ukrajnából, hanem külföldről is egyre több vendég üdül hosszabb-rövidebb ideig Beregszászban. Vaszil Masika igazgató lapunknak elmondta, hogy már nemcsak a környező országokból (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) érkeznek a turisták vagy szervezett csoportok, hanem Európa távolabbi országaiból is – Dániából, Hollandiából, Németországból, Svédországból, valamint a tengerentúlról – az Egyesült Államokból és Kanadából. Sőt, tavaly már a Közel-Keletről, Izraelből is érkezett néhány turista. A külföldi vendégek nagyobb része 1-3 napot tölt itt, de szép számban akadnak olyanok is, akik 8-10 napig maradnak.

A vendégek kényelmét egy nagy és két kisebb medence mellett szauna, konditerem, bár, étterem szolgálja, sőt a valuta beváltása is megoldható a szálloda épületében lévő bankfiókban. Az elhelyezés két-, három-, illetve négyágyas szobákban történik, melyek ára 40-120 hrivnya között mozog. A napi háromszori étkezésért naponta plusz 35 hrivnyát kell fizetni.

Az ízületi, szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri betegségben szenvedők számára igen kedvező termálvízben egyórányi lubickolásért a felnőtteknek tíz, a gyermekeknek hat hrivnyát kell fizetniük, ami nem olcsó mulatság, ennek ellenére egyre nő a vendégek száma. Naponta két-háromszázan, hétvégén közel ezren veszik igénybe a szolgáltatásokat. Folyamatos cirkulálásának köszönhetően a víz kiváló minőségű. A medencében negyedévente leengedik a vizet, ilyenkor kerül sor a nagytakarításra és az egyéb szükséges munkálatok elvégzésére.

Ha valaki rosszul van, illetve ha egy úszni nem vagy alig tudó személy mélyebb vizekre téved, azonnal a segítségére sietnek az úszómesterek. Szükség esetén rendelkezésre áll az uszoda felcsere és orvosa is.

Amint azt Kohut Attila, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola gazdasági igazgatója lapunknak elmondta, a főiskola tanárai rendszeres látogatói az uszodának, a diákok számára pedig úszószakköri foglalkozásokat tartanak.

A kárpátaljai szanatóriumokban üdülők is előszeretettel jönnek Beregszászba, hogy megmártózzanak az uszoda vizében. Vannak olyan napok, amikor óránként öt-tíz autóbusznyi utas érkezik. A Zakarpattya sportbázis nemcsak a bevétellel törődik, hanem jótékonykodik is, ami mások számára is követendő példa: a téli szünidő során 100 árva és nélkülöző családban élő beregszászi és beregszászi járási gyermek üdülhetett ingyen a sportbázison, akik egy kis időre megfeledkezhettek nehéz körülményeikről.

Baráth József