Bocsánatot kért Prága a meghurcolt magyarokért

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Jirí Paroubek cseh miniszterelnök szerint a csehországi magyarokra is vonatkozik kormányának tavalyi nyilatkozata, amelyben megkövette a csehországi német antifasisztákat a II. világháború után őket ért jogsérelmekért.

A cseh kormányfő ezt abban a levélben fejtette ki, amelyben válaszolt Kocsis László Attilának, a csehországi nemzeti kisebbségek érdekeit védő Együttélés Politikai Mozgalom elnökének novemberben írt levelére.

Paroubek szerint a kormány nyilatkozata minden olyan volt csehszlovák állampolgárra vonatkozik, akit 1945 után jogsérelem ért az úgynevezett ellenséges lakosság elleni fellépés és intézkedések keretében.

"Biztosíthatom önt, tisztelt elnök úr, hogy számomra semmiképpen sem közömbös azon több ezer állampolgár sorsa, akiket a II. világháború után jogsérelmek értek. Külön érinti ez az egykori csehszlovák állampolgárokat - a magyar nemzetiség tagjait is, akiket 1946-47-ben Dél-Szlovákiából erőszakkal telepítettek ki a cseh határvidékre kényszermunkára" - fejtette ki a cseh miniszterelnök.

Ungváry Krisztián történész szerint a cseh miniszterelnök nyilatkozata az első, régóta várt lépés azon az úton, amely az 1945 után kitelepített, kényszermunkára küldött nyolcvanezer egykori szlovákiai magyar erkölcsi rehabilitációján át az anyagi kárpótlásig vezethet. (origo.hu/MTI)