Borfesztivál Munkácson

Több mint félszáz bortermelő kínálta áruját

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Január 12-15. között tizenegyedik alkalommal került megrendezésre Munkácson "A vörösbor ünnepe" elnevezésű borfesztivál, mely idén négynaposra bővült, így aztán volt ideje a munkácsiaknak, a megye más vidékeiről érkező vendégeknek, illetve az ország különböző régióiból és a külföldről idelátogató turistáknak arra, hogy megízleljék a kárpátaljai bortermelők által előállított nedűt. A megnyitó ünnepségen a résztvevőket Vaszil Petyovka munkácsi polgármester és Mihajlo Labos alpolgármester, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte. Már a fesztivál megnyitásának napján élénk érdeklődés mutatkozott a több mint ötven bortermelő által kiállított és értékesítésre kínált borok iránt.

Sajnos idén is elmaradtak a fesztiválról vidékünk magyar bortermelői, csupán egy-két beregvidéki borász prezentálta a magyar borokat - a Biankát, a Cserszegi fűszerest, a Leánykát és a Kékfrankost -, melyek iránt nagy volt az érdeklődés.

A lapunk által megkérdezett borászok szerint a Kárpátaljára érkező turisták, továbbá a bort nagy tételben felvásárló üdülők, illetve kijevi, lembergi cégek jóvoltából évről évre nő a kereslet a jobb minőségű borok iránt, ami lehetővé tette, hogy a termelők egy év alatt 5-10 százalékkal emeljék a bor literenkénti árát. Ugyancsak indokolttá tette az áremelést az elmúlt évi gyenge termés, mely csupán a fele volt az azt megelőző évinek, ugyanis az ültetvényeket megyeszerte alaposan megtizedelt a jégverés. A borfesztiválon a legolcsóbb borok literenkénti ára 10-12, a legdrágábbaké 60-80 hrivnya között mozgott.

A borászat presztízse azonban továbbra sem megfelelő. Ennek alapvető oka az, hogy az állam nem fordít kellő figyelmet a bortermelők gondjaira, a szülőültetvények telepítésének támogatására.

-kaszonyi-