Családi típusú gyermekotthont avattak

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Január 13-án Tiszabökényben a Sámuel Alapítvány és a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal összefogásának eredményeként felavatták azt a családi típusú gyermekotthont, melynek köszönhetően árva gyermekek nőhetnek fel meleg családi légkörben.

Kincses Tímeának, a péterfalvi gyermekotthon korábbi munkatársának volt lehetősége látni, milyen egy családi típusú gyermekotthon. Ezért döntöttek úgy férjével, Istvánnal, hogy családi körben fognak árva gyermekeket felnevelni. Ebben segítette őket a Beregszászban működő Sámuel Alapítvány és a hollandiai Szivárvány Alapítvány, melyek keresztyén családokat támogatnak abban, hogy családi típusú gyermekotthonokat hozzanak létre. Az alapítványok anyagilag segítik a gyermekek nevelését. A családoknak minimum öt gyermeket kell örökbe fogadniuk.

A Kincses házaspár ügyét többen is felkarolták. A Szivárvány Alapítvány házvásárláskor nyújtott segítséget az új családnak. A Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal háztartási felszereléssel járult hozzá az ügyhöz. Támogatja az otthont a Dorcas Kárpátaljai Segélyszervezet is. A család tavaly, november 14-én hozta el a Nagyszőlősi Gyermekotthonból a két kisfiút, Lászlót és Györgyöt, két hete pedig a lányokat: Dórát és Katalint, és a család a későbbiekben egy ötödik gyermekkel is bővülni fog. Kincsesék elmondták, a két fiú erősen lefogyva, gyengén került hozzájuk. Hála azonban a szerető gondoskodásnak, már viszonylag jól vannak, szüleiknek tekintik Kincseséket és igazi testvérüknek a házaspár kisfiát, Leventét.

Az avatáson a Kincses családot és az összegyűlt vendégeket Taracközi Ferenc beregszászi lelkipásztor köszöntötte, mérföldkőnek és Isten csodálatos munkájának nevezve ezt a hálaadó alkalmat. Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke örömtelinek nevezte, hogy állam és egyház összefogott ebben a kérdésben. Elmondta, bár a Sámuel Alapítvány nem tud minden egyes árva gyermeket felkarolni, de példát mutat mindenki számára, hogy így is lehet cselekedni. "Ha Jézus nevében valaki befogad egy kisgyermeket, akkor magát Jézust fogadja be. Ha ma valaki megkérdezi, mi lesz ezekből a gyermekekből, higgyük azt, hogy becsületes, istenfélő emberek lesznek." Köszöntötte a Kincses családot és minden jót kívánt Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója, valamint Oleg Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Állami Adminisztráció elnöke is, biztosítva a szülőket a megye és a járás támogatásáról. Ezt követően Seres János Máramaros-Ugocsa megyei esperes mondott imát és kérte Isten áldását a szülőkre, gyermekekre és mindazon személyekre, szervezetekre, akik segítségével ez az otthon létrejöhetett. Valkócz Éva, a Dorcas igazgatója a segélyszervezet és a Szivárvány Alapítvány jókívánságait tolmácsolta.

Fischer Zsolt