Nem vonulunk mindjárt a parlament elé?

2006. január 27., 09:00 , 263. szám

A magyar kormány ott próbál elvonni vagy visszatartani, ahol kisebb az ellenállás - mondta Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány (IKA) elnöke az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) adott nyilatkozatában, arra vonatkozóan, hogy az IKA múlt évre esedékes kifizetéseiből több százmillió forintot visszatartottak.

A lap kérdésére válaszolva Pomogáts elmondta: a visszatartott pénz 380 millió forint. "Elég fifikás indokkal tartották vissza, azt mondták, maradványképzésre kell a pénz. Persze, mindenki tudta, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy a kormány ott próbál elvonni vagy visszatartani, ahol kisebb az ellenállás. Például tőlünk, mert tudta, hogy a határon túli magyarság nem vonul mindjárt Budapestre a parlament elé" - fejtette ki.

A pályázók viszont az alapítványtól és nem a kormánytól várták a pénzt - hangoztatta az alapítványi elnök, leszögezve: az alapítvány a sikeres pályázatok alapján csak odaítéli a pénzt, de nem rendelkezik vele. "Az államkincstárnak van pénze, onnan küldik, amikor intenek nekik, hogy most már küldhetitek" - fűzte hozzá.

Ami a 2006-os alapokat illeti, azt máris tudni, hogy az idén 100 millió forinttal kevesebbet kap az alapítvány, mint tavaly, amikor már levágtak ugyanennyit - mondta Pomogáts, hozzátéve: "Ez azt jelenti, hogy máris 200 millió forinttal kurtították meg az eredeti egymilliárd forintot, holott már az infláció miatt is inkább növelni kellett volna az alapot." (MTI)