Bevert orr az egység jegyében

Viktor Juscsenko évértékelő beszéde

2006. február 17., 09:00 , 266. szám

A belső harcok beszüntetésére és egységre szólított fel múlt csütörtökön a parlamentben elmondott évértékelő beszédében Viktor Juscsenko ukrán elnök. Úgy tűnik azonban, hogy amint Kucsma elnöksége idején, az ukrán parlament ma sem alkalmas az évértékelő beszédek megtartására.

Mielőtt sor kerülhetett volna az eredetileg még januárra tervezett beszámolóra, melyet az akkoriban kicsúcsosodó kormányválság okán halasztottak későbbre, dulakodás tört ki az ülésteremben. Történt ugyanis, hogy a kommunista képviselők a választási ígéreteket, a "nép felé teendő tíz lépés" megvalósítását számon kérő transzparenst helyeztek el a teremben. A Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk frakcióhoz tartozó képviselők nyilván méltatlannak ítélték ezt a környezetet az elnöki beszéd megtartásához, ezért nekiláttak, hogy eltávolítsák a feliratot. A kommunisták azonban ellenálltak, így verekedés tört ki. Amint az ukrán sajtó fogalmazott az esettel kapcsolatban, burzsoá vér folyt a törvényhozásban: a kommunista Bondarcsuk betörte a milliomos Martinenko orrát.

A történtek után nem csoda, ha a megfigyelők szerint szemmel láthatólag feszült Juscsenko beszéde nagy részét olvasta, ritkán tekintett fel, mondandóját gyér taps kísérte.

"Elég a beszédből, akad munka mindenki számára" – mondta Juscsenko a 450 fős parlament előtt, amely hetekkel korábban bizalmatlansági indítványt szavazott meg a kormány ellen, ezt azonban az elnök nem vette tudomásul.

Juscsenko beszédében az elengedhetetlen gazdasági reformokkal együtt jobb életminőséget, többek között lakásreformot ígért a 47 millió ukrajnai polgárnak. (A szovjet időkben épített lakások az idei hideg tél alatt rengeteg gondot okoztak.)

Juscsenko gyakran bírálta az elődje, Leonyid Kucsma által szorgalmazott alkotmányreformot, amelyet a 2004 végi "narancsszínű forradalmat" lezáró megállapodások részeként fogadott el a parlament. Az elnök az intézményi reformok, így az idei év elején életbe lépett, a parlament és kormány hatáskörét az elnöki jogkörök rovására növelő alkotmányreform folytatását ígérte, amit a terem közbekiabálásokkal fogadott. Bizottság felállítását javasolta az alkotmánymódosítások kidolgozására, amelyeket széles körű társadalmi vitára, majd országos népszavazásra bocsátanak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a választásokig nem tér vissza az alkotmánymódosítások kérdésére.

Az elnök megerősítette országa Nyugat-barát irányvonalát, de kiemelte, hogy a szomszédos országokkal is fontos az ukrán nemzeti érdekek alapján fenntartott jó viszony. Hozzátette: úgy véli, hogy az Oroszország és az Európai Unió közé ékelődött Ukrajnának fontos szerepe van "Közép- és Kelet-Európa integrációs folyamatában". (Kárpátalja/MTI/pravda.com.ua/korrespondent.net)