Itt a báli szezon

Farsangi mulatság

2006. február 17., 09:00 , 266. szám

Ha farsang, akkor bál – az egészséges életöröm, az önfeledt szórakozás ideje. A magyarság körében a farsangi bálozás szokása a középkorban honosodott meg. Az elmúlt században, a két világháború között a társasági élet jeles eseményének számított, külön báloztak az iparosok, a gazdák; de kisebb csoportok is rendeztek ilyentájt táncmulatságot. A szovjet érában megszűnt ez a hagyomány, de az utóbbi időkben ismét felelevenítették vidékünkön a kisebb-nagyobb közösségek. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete hetedik alkalommal invitálta farsangi mulatságra tagságát. Az eseményre múlt szombaton került sor Beregszászban, az egykori törvényszéki palota dísztermében.

"Szimbolikus a helyszín, ahol ezen az estén összegyűltünk. Egykor a vármegyei törvényszék tárgyalóterme volt, ahol esetenként súlyos bírói ítéletek születtek, a szovjet időkben egy hadiipari gyár gépsorai dübörögtek benne, ma pedig a kárpátaljai magyar közösséget szolgálja azáltal, hogy otthont ad a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának. Ez persze nem ment könnyen. Ugyanakkor bizonyságul szolgál arra, hogy a kitartó munkának megvan az eredménye. Munka, tennivaló most is van, amihez kívánok elég erőt, közös akaratot" – fogalmazott pohárköszöntőjében Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke. A közel kétszáz jelenlévőnek Bakancsos László, a Beregszászi Középszintű Szervezet elnöke kívánt jó szórakozást.

Az asztalsorok roskadásig megteltek finom étkekkel-italokkal. A táncmulatsághoz a halábori Bózsár család szolgált muzsikával, így az est folyamán a táncparkett sem árválkodott sokat. A Rákóczi-főiskola színjátszóköre Rejtő Jenő Herkules-bonbon című kabaréjelenetével szórakoztatta a bál közönségét (rendező: Rácz József és Kacsur András). A tombolasorsolás bevételét ezúttal egy beteget ápoló családnak ajánlották fel a szervezők.

-n-