Az eddigi egy év helyett csak fél évig érvényes

Változások vízumügyben

2006. február 24., 09:00 , 267. szám

Változások történtek a Magyar Köztársaság vízumkiadási gyakorlatában: az eddigi egy év helyett csak fél évig érvényesek a most kiadásra kerülő vízumok.

Több olvasónk felháborodva jelezte, hogy a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán és annak Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájában a korábban megszokott egy év helyett mindössze hat hónapig érvényes vízumot kapott. A változtatás okáról megkérdeztük Csengeri Jánost, a Beregszászi Ügyfélszolgálati Iroda vezető konzulját, aki a következőkről tájékoztatott:

- A változás csupán abban áll, hogy szigorúbban be kell tartanunk a vízumrendészeti szabályokat, egyrészt amelyeket a magyar idegenrendészeti törvény ír elő, másrészt az ezeket enyhítő kétoldalú magyar-ukrán vízumegyezményt. Minden esetben - kivéve, ha a beutazás célja látogatás - meg kell követelnünk a támogató dokumentumokat, tehát meghívólevelet, szállásfoglalást, vouchert, és csak annyi időre adhatunk beutazási engedélyt, amennyire ezek a támogató dokumentumok feljogosítanak. Aki nem tud támogató dokumentumot a vízumkérelméhez csatolni, annak két lehetősége van: egyrészt bejelölheti, hogy látogató és megnevezi, hogy kit akar meglátogatni. Ebben az esetben kaphat hat hónapig érvényes többszöri beutazásra és 30 nap össztartózkodásra jogosító vízumot. A másik lehetőség azok számára adott, akik nem tudnak megnevezni meglátogatandó személyt, de mondjuk szeretnének időnként elutazni Nyíregyházára bevásárolni, ők beikszelhetik a kérdőíven azt, hogy egyéb, célként azt, hogy bevásárlás. Így ők is kaphatnak hat hónapig érvényes, többszöri beutazásra és 30 nap tartózkodásra jogosító vízumot. Egyéves érvényességű, 90 napos vízumot ezentúl csak kivételes esetben adunk ki. Ilyen kivételes eset lehet, ha valakinek a rokona, üzleti partnere írásban nyilatkozik arról, hogy valamilyen ok miatt félévente 90 napon át szeretné vendégül látni az ukrán állampolgárt, és erre az időre vállalja a szállás és a teljes körű ellátás biztosítását. Kivételes eset lehet az is, ha valaki levelező tagozaton tanul valamelyik magyarországi oktatási intézményben. Tehát a változás mindössze annyi, hogy most feleannyi időre adunk ki vízumot, mint korábban. Ami kiváltotta, hogy a szabályokat szigorúbban be kell tartanunk, az volt, hogy a vízumigénylők az esetek többségében mint turisták igényelték a vízumot, és ebből a célból kaptak egy évre, kilencven napos tartózkodásra feljogosító beutazási engedélyt. Előfordult, hogy a 12 ágyas Fehér Hotelban naponta 3000 ukrán állampolgár "szállt meg". Ez feltűnt egy ellenőrzés során, és ezt a gyakorlatot, amelyet idáig elnézett a hatóság, nem folytathatjuk a jövőben. Ha valaki turistaként akar Magyarországra beutazni, az ezentúl csak egyszeri beutazásra feljogosító vízumot kaphat.

dózsa