Az egységről

2006. március 3., 09:00 , 268. szám

Az UMDSZ, amióta csak létezik a jelenlegi puccsista formájában, folyamatosan a KMKSZ-t vádolja a magyarság megosztásával. Pedig a Tóth-Dalmay-Dupka csapat volt az, amely '94-ben előbb indult a KMKSZ jelöltje, Fodó Sándor ellen, majd végül puccsal kiszorították őt az elnökségből és kisajátították az országos szervezet nevét.

A szemtelen hazudozás azóta is az ellen-KMKSZ-tábor propagandájának védjegye. Újabban felemlegetnek egy '98-as békülési kísérletet. A történetből annyi igaz, hogy valóban volt egy találkozó a kijevi magyar szervezettel, ahol felajánlották nekem az UMDSZ-elnökséget. Tóth Mihály azonban nem volt jelen, így nem tudom megmondani, egyeztették-e vele az akciót. A KMKSZ válasza azonban egyértelmű volt: össze kell hívni az UMDSZ közgyűléseit az érvényes alapszabály szerint Fodó Sándor elnöksége mellett. Ezt a javaslatot utasították vissza akkor a kijeviek.

A Gajdos-időben ugyanazt a taktikát folytatják: békülésről papolva próbálják elkaszálni a KMKSZ-t. Elfogadhatatlan ajánlatokat tesznek, és utána a másik oldalt vádolják békebontással. A sportruhás Gajdos mint békegalamb, az újságjuk címlapján hivatott héjaképet sugallni az ellentáborról.

Az egység elérésének ugyanakkor csak két módja van. Az egyik, hogy a két szervezet közül az egyik szabályos választásokon döntő fölényre tesz szert; a másik a megegyezés.

A megegyezésnek azonban alapfeltétele a korrektség, a szabályok betartása. Amikor valaki állandóan átverésen töri a fejét, összevissza hazudozik, az nem akar komolyan megegyezni. Egyébként a megegyezéshez közös érdekek, valamint az erőviszonyok tisztázása szükséges. Az SZDSZ és az MSZP közel állnak, mégis külön indulnak a választásokon, hogy tisztázni tudják, hányadán állnak támogatottság tekintetében.

A KMKSZ nem áll közel a Gajdos-féle UMDSZ-hez. Világos tehát, hogy kikerülhetetlen a megmérettetés, amióta bejegyezték a szervezetek pártjait. Az egyetlen téma, amiben jó lett volna megegyezni, az egy etikai kódex a kampányt illetően. A KMKSZ közzétette a maga változatát. A mindenbe belekötő zöld Igaz Szó ezt a dokumentumot nem bírálta. A KMKSZ részéről az sem lett volna akadály, ha Gajdos joggingban jelenik meg az aláírási ceremónián. Pont azért kellett volna az UMDSZ-nek lemondania az általa 2002-ben használt kampányeszközökről, hogy könnyebb legyen megegyezni a szavazatok összeszámlálása után, ha mégis sikerülne számottevő eredményt elérniük.

A KMKSZ számára a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviselete a mérce. Ha azért meg kell egyezni valamelyik politikai partnerünkkel, akkor nyélbe fogjuk ütni a megállapodást. Így nincs értelme folyton békülésről, megegyezésről, kompromisszumról, egységről beszélni, hanem cselekedni kell, amikor eljön az ideje.

Most azonban a megmérettetés ideje van itt. Minden normális politikus a szavazatszerzésre összpontosít a kampány idején. Aki ehelyett békül, az ködösít. Vagy pedig nagyon is világosan a vereségtől való félelmét mutatja ki.

A KMKSZ magabiztosan várja a választásokat, mert sok becsületesen végigcsinált kampány van mögötte, az ellenfél kezéből meg kivették legfőbb fegyverét, az adminreszurszot. Reális esély van rá, hogy a kárpátaljai magyarság politikai egysége a KMKSZ elsöprő győzelme formájában álljon helyre.

Kovács Miklós