A népzene ünnepe Beregszászban

Öt koncert - öt ország - egy nemzet

2006. március 3., 09:00 , 268. szám

Páratlan élményben lehetett része mindazoknak, akik múlt csütörtökön ott voltak az Öt koncert - öt ország - egy nemzet jótékonysági koncertsorozat utolsó, beregszászi előadásán a helyi művelődési házban, ahol a nyíregyházi Dongó együttes, a kárpátaljai származású Pál István és zenekara, valamint a Vujicsics-Söndörgő együttes teremtett felejthetetlen hangulatot.

A koncert helyszíne eredetileg a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház lett volna, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők végül a lényegesen nagyobb befogadóképességű beregszászi városi művelődési ház mellett döntöttek. Kárpátalja minden zegéből-zugából, még a távoli Aknaszlatináról is érkeztek az előadásra, s már jóval a kezdés előtt kiderült, hogy még ez a több mint négyszáz férőhelyes terem is kicsinek bizonyult. Aki nem látta, talán el sem hiszi, hogy a népzene ekkora tömegeket képes megmozgatni e tájon, hogy igen sokan állva nézték végig a mintegy háromórás előadást.

Bevezetőként Böszörményi Gergely, a budapesti Periferic Records hanglemezkiadó alapítója, koncertigazgató ismertette a Magyarországi Református Egyházzal közösen megvalósított Öt koncert - öt ország - egy nemzet adományozással egybekötött jótékonysági koncertsorozatot. Mint megtudhattuk, a Periferic Records bejelentéséhez, hogy CD-ket adományoz Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református kezelésben álló könyvtárának, 75 független lemezkiadó csatlakozott és így városonként 450 különböző, klasszikus, egyházi és népzenét (köztük határon túli előadókét is) tartalmazó CD-vel indíthatják útjára a zenetárakat, amelyeket szándékaik szerint évente újabb koncertkörutak keretében bővítenének. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a Magyarországon hanghordozón rögzített zenei kincs minél többekhez eljusson a határon túli magyarok által lakott régiókban. Az akció fővédnöke Mádl Dalma, a Magyar Karitasz Jószolgálati Nagykövete, egyházi védnöke pedig Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök volt.

Kárpátalján az adományozott a Kárpátaljai Református Egyházkerület, amely a hanghordozók minél jobb hozzáférhetőségét szem előtt tartva úgy döntött, hogy az adományt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárában helyezi el.

Az akció kezdeményezői, s a hozzájuk csatlakozó zenészek lapunknak elmondták: legalább ennyire fontosnak tartják, hogy élőben is felcsendüljön a zene Magyarország mellett a környező magyarlakta vidékeken is, s nem csupán a magyar melódiák, hanem mindazon nemzetiségeké, akik e régiót lakják. Az idei koncertek helyszínei Budapest és Beregszász mellett Kolozsvár, Szabadka és Révkomárom voltak, lehetőséget adva az egyes régiók művészeinek a kölcsönös bemutatkozásra.

A továbbiakban Böszörményi Gergely sorban a színpadra szólította a beregszászi koncert védnökeit: Horkay László kárpátaljai református püspököt és dr. Orosz Ildikót, a Rákóczi-főiskola elnökét, hogy átadja nekik az adományozásról szóló okleveleket, melyeket a Magyarországi Református Egyház vezetői írtak alá.

Horkay László püspök, aki egyben oklevelet vehetett át a rendezvénysorozat támogatásáért is, köszönetet mondva az adományért reményét fejezte ki, hogy összefogással sikerül átadni a magyar értékeket a következő nemzedékeknek, s feltámad a kárpátaljai magyar nép is hitben, szeretetben.

Az adományt befogadó Rákóczi-főiskola nevében dr. Orosz Ildikó elnök köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a beregszászi koncert előkészítéséhez, mindenekelőtt azoknak a zenészeknek, kiadóknak, akik adományaikkal gazdagítják a határon túli könyvtárakat, hozzáférhetővé téve a kárpátaljai magyarság számára azt a népzenei kincset, amit saját erőből valószínűleg képtelenek lennének beszerezni. "Élmény, hogy a magyar népzene, kultúránk és gyökerünk megszólítja a 21. század elején a fiatalokat, s ilyen sokan jöttek el annak érdekében, hogy fennmaradjon a jövőben is" - mondta végezetül Orosz Ildikó, reményét fejezve ki, hogy a főiskola folyóirat- és médiatárában elhelyezett CD-ket minél szélesebb körben élvezhetik majd a kárpátaljaiak.

Ezután következett a tulajdonképpeni koncert, amelyet a Dongó együttes fellépése indított. A Nyíregyházáról érkezett, megzenésített verseket előadó társulat a közelgő március 15. tiszteletére elsősorban a szabadságharccal kapcsolatos versekből-dalokból válogatott.

A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta Pál Istvánt és zenekarát. A Tiszapéterfalváról indult Pál István, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása és ugyancsak kárpátaljai zenésztársai - Nagy Barna (Tiszapéterfalva), Polozsnik László (Tiszabökény) - mellett ezen különleges alkalommal ott volt a színpadon egykori iskolateremtő tanáruk és nevelőjük, Pál Lajos is, illetve együtt énekelt velük a csodálatos hangú Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája és Pál Eszter. Műsoruk gerincét a különböző magyar tájegységek zenéje alkotta, de hallhattunk előadásukban técsői ruszin dallamokat is.

Végül fellépett a nagymúltú Vujicsics együttes és a Söndörgő együttes tagjaiból ez alkalomra verbuválódott zenésztársaság is, amely délszláv, elsősorban szerb és horvát népzenével szórakoztatta az ezen az estén amúgy is elkényeztetett közönséget.

Az est csúcspontját a mintegy 3 órás koncert utolsó percei jelentették, amikor Pál István és zenésztársai csatlakoztak a Vujicsics-Söndörgő együtteshez, s igazi örömzenét produkálva felváltva szólaltattak meg magyar és délszláv dallamokat abban az egyedi hangszerelésben, amit a vonósok és a tamburák produkáltak együttesen valamennyi jelenlévő legnagyobb örömére.

H. K.