Orbán Viktor: "Elérhetővé kell tenni a nemzeti vízumot és támogatni a beregszászi magyar főiskolát"

2006. március 3., 09:00 , 268. szám

Az ünnepélyes szoboravatást követően Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, Magyarország előző miniszterelnöke válaszolt a sajtómunkatársak kérdéseire.

- Miniszterelnök úr, hogyan képzeli el az ünnepi beszédében is említett magyar-magyar szolidaritást?

- A magyar szolidaritásnak mindannyian a tagjai vagyunk, akik a magyar nemzet közösségéhez tartozónak valljuk magunkat. Egymással szolidárisnak lenni azt jelenti: számíthatunk a többiekre, és a többiek is számíthatnak ránk. A szolidaritás az állam számára is kötelező parancs, hiszen azért választunk kormányt, parlamentet, azért építünk államot, hogy számíthassunk képviselőink, kormányunk, államunk segítségére. A magyar államnak is szolidárisnak kell lennie minden magyarral, a határon belüliekkel és kívüliekkel is. Ez ügyben ma még sok a tennivalónk.

- A Kárpátalján élő magyarok jelenleg joggal tarthatnak attól, hogy a schengeni határok rövidesen elzárják tőlük az anyaországot, Magyarországot. Mi erről a véleménye?

- Komoly veszély fenyegeti a Kárpátalján élő magyarokat. Tudniillik, ahogy az egységes európai határrendszer kialakul, és Magyarország annak részévé válik, az új szabályozás nehézségeket és komoly bonyodalmakat, hátrányokat hozhat a nem uniós országban élő magyaroknak. Meg kell oldani, hogy a határátlépés rendje ne legyen lehetetlen, sőt, ne is nehezüljön a mai állapothoz képest. Az itt élők tapasztalják, hogy a helyzet egyre rosszabb, az éves vízumok helyett most már csak fél évre szóló vízumokat bocsátanak ki. A nemzeti vízum, a mai megszerzési feltételeivel, inkább kirekeszti a kárpátaljai magyarok nagy tömegeit Magyarországról, mint segíti a kapcsolattartást. Az igénylési feltételeket egyszerűsíteni kell, és minden Kárpát-medencei, minden kárpátaljai magyar számára elérhetővé kell tenni a nemzeti vízumot. Olyan nemzeti vízumra van szükség, amely könnyen hozzáférhető, amely nem kizárja a magyarokat Magyarországról, hanem beengedi, sőt behívja őket.

- Mi kell ahhoz, hogy mindez megvalósuljon?

- Minden változásnak van egy előfeltétele, nevezetesen, hogy a magyarok szót tudjanak érteni egymással. Ezzel szemben a magyar kormány 2004 novembere óta nem hívta össze a Magyar Állandó Értekezletet, a magyar-magyar kapcsolatok jelenleg a mélyponton vannak. Sohasem fogjuk tudni megoldani egyetlen bajunkat sem, ha nem ülünk egy asztal köré, és nem beszélünk közös dolgainkról. Minden siker előfeltétele, hogy a magyarországi választásokat követően az új kormány azonnal hívja össze a MÁÉRT-et, és közösen találjunk orvosságot azokra a bajokra, amelyek a kárpátaljai magyarokat, illetve az összes határon túli térség magyar közösségeit érintik.

- Ugyancsak fájó kérdés a kárpátaljai magyar főiskola bizonytalan léte...

- A magyarság szempontjából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát tartom az egyik legfontosabb dolognak Kárpátalján. Szükség van értelmiségre, szükség van a gyermekeket tanítani képes pedagógustársadalomra. Ahol a tanárok száma megfogyatkozik, ott a magyarság megmaradásának csökkennek az esélyei. Ez az iskola kulcskérdés, ezért támogatni kell. Méltatlannak tartom a jelenlegi helyzetet, amikor a magyar főiskola biztos és szilárd anyagi alapok nélkül, máról holnapra él. A magyar kormány köteles támogatni a beregszászi főiskolát éppúgy, mint az erdélyi egyetemet. Nekünk, magyaroknak fontos, hogy a magyarság megmaradjon Kárpátalján. Mindezt nemcsak szavakban kell kifejezni, hanem vállalni mindazt, ami ezzel jár. A beregszászi főiskola a mi főiskolánk, a magyar nemzet fontos oktatási intézménye, így elvárjuk a következő kormánytól, hogy segítsen fenntartani, működtetni és fejleszteni ezt a tanintézményt.

Popovics Zsuzsanna