"Csokibőr" egész évben

Irány a szolárium?

2006. március 10., 09:00 , 269. szám

Napjainkban egyre többen keresik a módját, hogyan lehet lebarnulni anélkül, hogy bőrüket kitennék a nap káros sugarainak. A napsugár télen is pótolható a barna bőr szerelmesei számára, s ez manapság egyre nagyobb divattá válik Kárpátalján is.

A szoláriumok jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy a nyári nap melegítő-barnító hatását télen is élvezhessük, előkészülhessünk a következő nyárra, hogy már ne tejfehéren kelljen kimennünk a napozók közé. A fiatal és a középkorú nők mellett ma már a férfiak is egyre jobban szeretik a szoláriumozást. Manapság már számos lehetőség áll rendelkezésünkre Kárpátalján: turbo- és hagyományos napágy, bronzszolárium, sőt, álló és fekvő típusok közül is választhatunk. A legmodernebb, nagy teljesítményű, spagetticsöves "szendvicságyakban" 3-6 perc bőven elegendő, hogy testünk egyenletes bronzbarna színt kapjon. A mai – már Kárpátalján is alkalmazott – készülékek tökéletesen helyettesítik a napfényt, a csövek ugyanolyan UVA- és UVB-sugárzást hoznak létre, mint a nap.

Nem számít azonban olcsó mulatságnak a szolárium. Nagyszőlősön és Beregszászban, ahol még igen szerény a kereslet a mesterséges barnulás iránt, és csak egy-két, jobb esetben öt éve nyíltak meg a szoláriumszalonok, tíz percnyi "napozás" 7-10 hrivnyába kerül. Munkácson, ahol már jóval nagyobb a kereslet, ugyanennyi időtartamú barnulásért 30-35 hrivnyát kell fizetni. A szoláriumok iránt Ungváron mutatkozik a legnagyobb kereslet, s ennek megfelelően a városban működő 5-6 szoláriumban 50-55 hrivnyába kerül 10-15 percnyi barnulás. A borsos árak ellenére egyre többen szeretnének egész évben lebarnultak lenni, különösen a fiatal hölgyek és az üzletasszonyok, de az utóbbi időben az üzletemberek is, s ezért ésszerű határon belül nagyobb összeget is hajlandók áldozni. A szoláriumok üzemeltetői szerint a tavaszi hónapok számítanak csúcsszezonnak, amikor megkezdődik a bőr felkészítése a nyári barnulásra. Azok azonban, akiknek elfoglaltságuk miatt nyáron nincs idejük a napozásra, egész évben látogatják a szoláriumokat.

Sokat vitatott kérdés: káros-e a szolárium használata vagy sem? A legújabb kutatási eredmények arról számolnak be, hogy a szolárium normalizálja a magas vérnyomást, csökkenti a magas koleszterinértéket, jó közérzetet teremt, és emellett a testben D3-vitamin is képződik, amely védelmet nyújt a csontritkulás ellen. Sőt a fizikai teljesítőképességet is növeli. Ráadásul a barna bőrszín karcsúsít, és elfedi a bőr egyenetlenségeit. Az UV-fény fokozza a D-vitamin-termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az ízületi problémákat.

Ami a mesterséges barnulás hátrányait illeti, az UVA- és UVB-sugarak toronymagasan vezetik a bőr idő előtti öregedését okozó ártalmak listáját. Hatásukra a bőr veszít zsír- és nedvességtartalmából. Az UVA-sugarak – amelyeket sokáig ártalmatlannak véltek – szabálytalan alakú, barna elszíneződött foltokat idézhetnek elő, csökkentik a bőr rugalmasságát, és a bőr idő előtti öregedését okozó mély vonalak, ráncok megjelenéséért is felelősek. A kiszáradt, "agyonnapoztatott" bőr regenerálása hosszan tartó, drága folyamat, amelynek eredménye sohasem lesz tökéletes, ezért ajánlatos az óvatosság, a rövid ideig tartó szoláriumozás.

Baráth József