Orosz Ildikó: "Gyermekenként 22 400 forintot vontak el a kárpátaljai családoktól"

2006. március 10., 09:00 , 269. szám

Dúl a választási kampány. A politikai pártok mellett újabban a "szakmai" szervezetek, alapítványok is beálltak a politizálók sorába, pontosabban azokéba, akik befeketítik a politikai ellenlábasnak tartott szervezeteket. A KAMOT JA például ismét elővette a "régi lemezt" és ádázan támadja a KMPSZ-t. Mint ismertes, a Pedagógusszövetség volt a Szülőföldön magyarul program kárpátaljai végrehajtója a KAMOT színre lépése előtt.

– A kedvezménytörvényt és a hozzá kapcsolódó oktatási–nevelési támogatást annak idején az Orbán-kormány fogadta el. Mit tett ekkor az UMDSZ, illetve a KAMOT? – kérdeztük Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökét.

– Az UMDSZ és tagszervezetei kifejezetten ellenezték a kedvezménytörvényt, esetenként félreinformálták az embereket stb. Nem álltak ki a státustörvény mellett, ahogy azt sem tartották célszerűnek, hogy az anyaország oktatási-nevelési támogatás formájában segítse a magyar szülőket. A KAMOT ekkor még nem is létezett. A pályáztatás részleteinek kidolgozásában az UMDSZ nem vett részt, a szakmai kérdésekkel kizárólag a Pedagógusszövetség foglalkozott, mint akkor még egyetlen szakmai szervezet. A legelső Szülőföldön magyarul pályázat lebonyolítására az Illyés Közalapítvány és a KMPSZ kötött szerződést. A Szövetség 9264 pályázatot fogadott, dolgozott fel. Nem kampányoltunk, nem is ismertük a támogatáshoz jutó szülőket, akik vagy saját bankszámlájukról, vagy magyarországi banki csekkel vehették fel a pénzt.

– A 2002-es magyar kormányváltást követően miként került a KAMOT Jótékonysági Alapítványhoz a Szülőföldön magyarul program?

– Értesülésünk szerint Gajdos István volt az, aki az ukrán–magyar államközi vegyes bizottsági ülésen felvetette egy új támogatási rendszer létrehozását. Ekkor már a 2002-es Szülőföld pályázaton elnyert pénzek kifizetését végezte a KMPSZ. Pontosabban végezte volna, ha az Illyés Közalapítvány időben folyósítja a megfelelő összeget. Ebben az évben helyben 510 pályázó igényeit tudtuk kielégíteni. Hiába kértük levélben, telefonon többször is az Alapítványt, nem utaltak át több pénzt mindaddig, míg be nem jegyezték a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsát (elnök: Kovács Péter). 2003 őszén az IKA már ezzel a szervezettel írt alá együttműködési szerződést. Az új pályázati kiírás szerint óvodás korú gyermekre nem lehetett pályázni és megszüntették a banki csekkel történő pénzfelvételt. A szülőket új okmányok benyújtására kötelezték, amit "adatpótlásnak" neveztek. Ezt a kvázi újrapályáztatást a KAMOT ikertestvére, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány (elnök: Kocsis Mária) végezte. A Pedagógusszövetség már akkor jelezte, hogy a KAMOT és a KAMOT JA korábban egyetlen, a kárpátaljai magyar oktatással kapcsolatos, a pedagógusokat, szülőket érintő kérdésben sem emelete fel szavát. Azóta beigazolódott: ezeket a szervezetek kimondottan a támogatási, pályázati pénzek "begyűjtésére" és kiosztására hozták létre és tartják fenn, mivel azóta sem vettek részt a magyar oktatást érintő kérdések – magyar felvételi az egyetemre, államnyelv oktatása, tankönyvellátás stb. – megoldásában.

– A KAMOT JA vezetőinek megszólalásaiban folyamatosan visszatérő momentum, hogy a korábbi kifizetések idején a KMPSZ pénzt vont el az oktatási-nevelési támogatást igénylő szülőktől...

– 2002-ben levélben fordultunk a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal adófel-ügyeleti osztályához, szakvéleményt kérve a külföldi támogatások fogadásának-folyósításának törvényi szabályozásáról. A pályázati pénzek kifizetésekor a közigazgatás adószakértőinek előírásai szerint jártunk el (ismeretes, hogy a járási közigazgatást ekkor az UMDSZ-nek elkötelezett emberek vezették). Tettük mindezt azért, hogy se a szövetség, se egyetlen szülő ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy utólag, törvénytelen eljárásra hivatkozva, felelősségre vonják őket. Felháborítónak tartom, hogy 2006-ban a KAMOT még mindig azt pellengérezi, hogy a KMPSZ nem folyósította időben a támogatást, illetve adóbefizetéssel megkárosította a tisztelt szülőket. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy amíg a KMPSZ volt a lebonyolító, a szülők magyarországi banki csekkre is igényelhették a támogatást. Ez azért volt jó megoldás, mert sem adó, sem banki jutalék nem kurtította az átvehető összeget. A szülők jól tudják: a 2003-as évre egyáltalán nem kaptak családtámogatást, mert ki sem írták a pályázatot. Ez ellen sem az UMDSZ, sem az általa életre hívott KAMOT, KAMOT JA nem emelte fel szavát. A családtámogatást a Magyar Köztársaság vonatkozó törvénye garantálja az érintetteknek, amelynek 2003-ban nem tettek eleget. Az UMDSZ akkor sem emelte fel szavát, amikor a 2003-as költségvetési év helyett a 2003-2004-es tanévre hirdették ki a soron következő pályázatot. Ezzel gyermekenként 22 400 forintot vontak el a kárpátaljai magyar családoktól.

-farkas-