Varsó lengyeligazolványt tervez

2006. március 10., 09:00 , 269. szám

Lengyeligazolvány bevezetését tervezi a külföldi állampolgárságú lengyelek számára a varsói kormány. A Rzeczpospolita című lengyel lap jelentése szerint ez az okmány számos könnyítést biztosít majd birtokosainak. A Lengyelországba való bejutáskor és az országban való tartózkodáskor nem lesz szükségük vízumra, s nem kell felmutatniuk az EU-ban megszokott minimális pénzösszeget. A honatyák többsége igennel készül szavazni a tervezetre. Becslések szerint 14-17 millió lengyel él külföldön. (MTI)

Újra a lengyelek törik számunkra az utat

Lehet, hogy nem köztudott, de az MSZP–SZDSZ-es kormány nem akart ingyenes vízumot bevezetni Ukrajna vonatkozásában, s a státustörvény módosítása után nem kívánt semmilyen előnyt biztosítani a kárpátaljai magyaroknak a vízumkiadásnál. A díjmentes vízum bevezetésére csak azért került sor, mert a lengyelek ezt meglépték Ukrajna vonatkozásában.

A lengyel Szolidaritás Választási Akció (AWS) megpróbálta keresztülvinni a szejmen a lengyeligazolványról szóló törvényt, sikertelenül. Most a győztes lengyel jobboldali koalíció újfent próbálkozik. Szurkoljunk nekik. Amennyiben sikerül, s a határon túli lengyelek a Lengyelországba való belépésnél más elbírálás alá esnek, akkor a mindenkori magyar kormány sem tagadhatja meg ugyanezen jogokat tőlünk, ukrajnai magyaroktól.

Roppant sajnálatos azonban, hogy a jelenlegi MSZP–SZDSZ-es magyar kormányzat nem lép fel közösen a lengyelekkel egy ilyen fontos ügyben. Vagy lehet, hogy nem is akar?

Sz.G.