Egymillió Esztergomtól

2006. március 17., 09:00 , 270. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egymillió forintos támogatásáról döntöttek múlt csütörtökön Esztergom (Magyarország) önkormányzati képviselői.

A főiskola működését, funkciójának fenntartását az anyanyelvi oktatás biztosítása érdekében nemzetpolitikai szempontból is fontosnak tartja a Meggyes Tamás polgármester vezette esztergomi képviselő-testület. "Az intézmény a magyar összefogás jelképévé válhat és demonstrálhatja a határok feletti összmagyar érdekek meglétét a Kárpát-medencében, amelyben Esztergomnak mindig kiemelkedő szerepe volt" - olvasható a képviselő-testületi döntés indoklásában.

"Idén ez az első, a főiskola működését támogató segítség. Bár már márciust írunk, eddig a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma még nem kötött velünk szerződést. A főiskolát működtető alapítvány ukrán állami költségvetési támogatásban nem részesül, pályázati forrásai is korlátozottak, így minden segítség jól jön. Ha az OM hamarosan folyósítaná a megígért 90 millió forint támogatást és lenne még 99 Esztergomhoz hasonlóan magyar érzelmű városa Magyarországnak, nem kellene tovább kilincselnünk, megoldódnának a főiskola idei költségvetési gondjai" - nyilatkozta lapunknak Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke.

Esztergom városa korábban támogatta a főiskola új épületének felújítását, nevezetesen a díszteremét, mely 2004 óta viseli a város nevét.

-zs-