Terjed a tbc

2006. március 31., 10:00 , 272. szám

A tbc világnapja, március 24. kapcsán ismét átfogó képet kaphattunk e legyűrhetetlennek tűnő kór elleni végeérhetetlen küzdelem pillanatnyi állásáról Kárpátalján és Ukrajnában.

Megyénk szakrendelőiben, a tüdőgondozókban jelenleg 2686, a tuberkulózis úgynevezett aktív formáitól szenvedő beteget kezelnek. A megbetegedések száma az elmúlt néhány esztendőben jelentéktelen mértékben ugyan, de növekvő tendenciát mutat. A betegek száma 2005-ben 100 ezer lakosra számítva 58,9 volt. Ami a gyermekeket illeti, százezer kiskorúra számítva 4,8 megbetegedést jegyeztek fel tavaly, ami lényegesen jobb a 8,9-es országos mutatónál. A halálozási ráta a tbc-ben szenvedők körében – ugyancsak 100 ezer lakosra számítva – 29,5 eset volt az elmúlt évben. A tüdőgondozók összesen 888 betegággyal rendelkeznek; ebből 505 a megyei tüdőgondozóban, 50 a técsői járási tüdőgondozóban, a többi a járási kórházak tbc-ellenes osztályain áll rendelkezésre. A kór elleni gyógyszereket az állami költségvetés finanszírozza, s javult a betegek étkeztetése is: a megyei tüdőgondozóban több mint 8 hrivnya jut egy ápolt napi ellátására.

Ukrajnában továbbra is súlyos a helyzet a tbc terén, amelyet 1995 óta járványjellegűnek minősítenek. Az statisztikai adatok szerint az országban naponta átlagosan 82 újabb megbetegedést diagnosztizálnak, a halálos kimenetelű esetek száma pedig 30 a betegek körében. Jelenleg Ukrajnában több mint 125 ezer beteg szenved a kór aktív formáitól, s évente mintegy 10 ezer polgár hal meg e betegségtől. A tüdőgondozókban 670 ezer embert tartanak nyilván, azaz az ország minden hetvenedik lakóját. (ua-reporter.com/uzhgorod.net.ua)