A medvezsírtól a nagydobronyi fűszerpaprikáig

Piac a város közepén

2006. április 7., 10:00 , 273. szám

Huszt sajátos látványossága az a több utcát elfoglaló vegyespiac, amely évtizedek óta csúfítja a városka belsejét. A problémát orvoslandó, épült ugyan egy hivatalos városi piactér, ám oda rendőri segédlettel sem sikerült "áttelepíteni" a piaci standokat. A kisebb-nagyobb áruldák ma is végeláthatatlanul terpeszkednek a városka utcáin, esetenként elállva a magánházak, állami hivatalok bejáratát is.

Van itt minden, ráadásul egymás hegyén-hátán. Tízméteres körzetben kapható ruhanemű, hal, baromfihús, felvágott, száraz élelmiszer, majd mosószer, háztartási gép, kenyér, tejtermék, dughagyma, lábbeli, ásványvíz és ki tudja még, mi minden. Abszolút teljes a rendetlenség, ráadásul hiányzik az alapvető higiénia. A keleti forgatagot idéző utcai piacon néhány meglepő áru is szembeötlik, pl. faragott sas fiókástul, ósdi fénycsöves televízió, ódivatú kanapé, vagy éppen ananász és sárgadinnye. Hogy nagydobronyi fűszerpaprika is kapható, az már szinte fel sem tűnik, csak amikor medvezsír is kerül mellé.

A 62 éves Szanyi Borbála évek óta a huszti piacon értékesíti a családja által megtermelt fűszerpaprikát. Mint meséli, ma már nincs olyan kárpátaljai piac, ahol ne lennének nagydobronyi "paprikások", így nem könnyű új piachelyet találni. "Nekem Huszton vannak ismerőseim, hát ide járok. Otthon 4-5 mázsa paprikát is megtermelnek a fiatalok, az én dolgom eladni. A fiam tavasztól idehordja a krumplit, nyáron az uborkát. A medvezsírt, kutyazsírt egy ruszin asszonytól kapom. A medvezsírt asztma, tüdőbaj, májbetegség kúrálására használják, a kutyazsírt tüdőbajra, a borzzsírt a belső szervek gyógyítására" - meséli Boriska néni.

A kínálatra tehát nem lehet panaszuk a husztiaknak (kérdés, mit szólnak ehhez a gyógyszerészek), a piaci körülményekre annál inkább. Azzal mindenki egyetért, hogy kényelmetlen vásárlás közben vízben, pocsolyában topogni, ám egyelőre nem tudni, miként kíván véget vetni az áldatlan állapotnak a frissen megválasztott, régi-új polgármester.

-nagy-