Jön az Edda!

2006. április 14., 10:00 , 274. szám

1988 után újra Kárpátalján koncertezik Magyarország egyik legendás rockegyüttese, az Edda Művek. A turnéról Gál Istvánnal, a kárpátaljai szervezést végző Fesztivál Programiroda vezetőjével beszélgettünk.

- Miért tartották jó ötletnek meghívni az Eddát Kárpátaljára?

- Mert az együttes rendkívül népszerű Kárpátalján. A hetvenes évek vége óta, amikor megalakult a banda, gyakorlatilag három nemzedék nőtt fel a zenéjükön. Ami az Eddát illeti, ők rendszeresen koncerteznek a Felvidéken és Erdélyben, ugyanakkor 18 éve már annak, hogy legutóbb Kárpátalján zenélhettek, így természetes, hogy szívesen mondtak igent a felkérésre. Az együttes fiatalabb tagjai még sohasem jártak vidékünkön, így ők fokozott érdeklődéssel várják az itteni fellépést.

- Mit lehet tudni a turnéról?

- Magyarországi partnerünkkel, a Bornexszel három koncertet szervezünk. Április 20-án Beregszászban, az Amfiteátrumban indul a turné. A második, április 21-ei koncert helyszíne a tiszapéterfalvai Tisza Stadion lesz. A harmadik s egyben utolsó előadásra április 22-én, az ungvári Juniszty Sportcsarnokban kerül sor. A koncertek kezdési időpontja egységesen helyi idő szerint 19 óra. A jegyek elővételben 20, a helyszínen 30 hrivnyáért kaphatók.

- Tudható már, mit hallhatunk a Pataki Attila vezette együttes előadásában?

- Sok meglepetéssel készülnek, egyelőre azonban csak annyit árulhatok el, hogy számos régi, az együttes első három nagylemezéről származó klasszikus számot újítanak fel a zenészek erre az alkalomra. Annyi bizonyos, hogy a nagy slágerek mind elhangzanak majd az előzenekar fellépésével együtt mintegy négyórás koncert során.

- Mit kell tudnunk az előzenekarról?

- A budapesti Scorpions Tribute Band kizárólag a német Scorpions együttes nótáit játssza. 2004 óta járják Európát, s nem először lépnek fel az Edda előzenekaraként.

- Rockkoncertek esetén felmerül a kérdés, hogy nem félnek-e az esetleges rendbontásoktól.

- Megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Egy ungvári biztonsági cég felügyeli a nézők biztonságát. Ők felelnek azért, hogy a koncertekre se szeszes italt, se sérülést okozó tárgyakat ne lehessen bevinni.

solt