Még több kedvezmény a honatyáknak?

2006. április 14., 10:00 , 274. szám

Az ukrán parlament minap kétharmados többséggel leküzdötte Viktor Juscsenko vétóját, mellyel az államfő a képviselők foglalkoztatási jogait módosító törvénytervezet életbe lépését igyekezett megakadályozni.

Az államfő még március végén vétózta meg a legfelső tanács által február 24-én jóváhagyott törvénymódosítást, melynek lényege, hogy amenynyiben a volt parlamenti képviselők munkaviszonya elhelyezkedésüket követően megszűnik, besorolást nyernek a Állami Szolgálati Főosztály tartalékállományába, s ezen kívül segélyre is jogosultak, melynek mértéke a hivatalban lévő képviselők mindenkori járandóságának felével lenne egyenlő.

Az elnök úgy vélte, az exképviselőknek biztosítandó szóban forgó előnyök és garanciák nem egyeztethetők össze az alkotmány 24. cikkelyével, melynek értelmében Ukrajna minden állampolgára egyenlő a törvény előtt. Viktor Juscsenko szerint a kedvezmények feltétel nélküli megadása azt jelentené, hogy a volt képviselők még abban az esetben is jogosultak lennének a járandóságra, ha saját elhatározásukból mondták fel munkaviszonyukat.

A törvénymódosítás életbelépése ezen kívül további kiadásokkal terhelné a költségvetést, melyeket összességében pillanatnyilag nehéz megbecsülni, lapértesülések szerint azonban a kifizetések felújítása csupán egyetlen volt képviselő esetében évi 120 ezer hrivnyát jelentene.

Az államfő szerint ez a rendszer nem egyeztethető össze az ukrán realitásokkal, ezért feltétlenül megvétózza a törvényt. (Kárpátalja/korrespondent.net)