Rákóczi-szobrot avattak Kassán

2006. április 14., 10:00 , 274. szám

Száz évvel azt követően, hogy a kassai Szent Erzsébet-székesegyház sírkamrájában hatalmas állami pompával végső nyugalomra helyezték II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai földi maradványait, a felvidéki városban, a történelmi Abaúj székhelyén április 3-án sok száz határon inneni és túli magyar és szlovák előtt felavatták a fejedelem két és fél méter magas bronzszobrát, Győrfy Sándor Munkácsy-díjas szobrász alkotását, amelyet a magyar állam adományozott Kassának.

A szlovák és a magyar himnusz elhangzása után a szoboravatón - amelyen részt vett egyebek között Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke, Kassa város és megye vezetői, Magyarország pozsonyi nagykövete és a kassai főkonzul is - Bíró Ágnes, a szlovák kormány kulturális tárcájának államtitkára szlovákul és magyarul elmondott beszédében a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezte a nagyságos fejedelmet. Fogalmazása szerint a mai Szlovákia nem szenvedő alanya, hanem aktív részese volt a magyar történelemnek. Ne retusáljuk ezt a valóságot - kérte.

A szobor leleplezése pillanatában néhány szlovák nacionalista szlovák zászlót lengetve táblát emelt a magasba, amelyen Rákóczit a szlovákok hóhérjának nevezték. A szép számban jelen lévő rendőrség nem avatkozott közbe. (MTI)