Választások Magyarországon: folytatása következik

2006. április 14., 10:00 , 274. szám

Múlt vasárnap tartották Magyarországon az országgyűlési választások első fordulóját, s a helyzet kísértetiesen hasonlít a négy évvel ezelőttihez.

Mindenekelőtt az vált nyilvánvalóvá, hogy a magyar parlament az elkövetkező ciklusban is négypárti lesz, miután az előzetes felmérések többségével ellentétben az MSZP, a Fidesz-KDNP és az SZDSZ mellett az MDF-nek is sikerült átlépnie a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A közvéleménykutatók felmérései egyébként jobbára igazolódtak, hiszen a kormányzó szocialisták hajszálnyival jobb eredményt produkáltak a listás választások során, mint az ellenzéki Fidesz, bár az alig valamivel több mint 1 százalékos különbség alatta maradt a megjósoltnak.

Az első forduló eredményeinek ismeretében a legtekintélyesebb nemzetközi hírügynökségek kiemelték, hogy noha a kormányon lévő balközép koalíció némi előnyt szerzett a konzervatív ellenzékkel szemben, még több mint száz mandátum sorsa nyitott, s a végeredményt kockázatos megjósolni. Valamennyi hírügynökség azon a véleményen volt, hogy az elkövetkező két hétben rendkívül heves kampány várható a hivatalban lévő kormányfő és a szocialisták vezetőjének számító Gyurcsány Ferenc, valamint a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor között. Ugyanakkor szinte kivétel nélkül rámutattak, hogy a mérleg nyelvének szerepét a minden előzetes várakozást felülmúlóan szereplő kis konzervatív párt, az MDF töltheti be.

Orbán Viktor a vasárnapi választási fordulót követően úgy vélte, vesztesnek tűnő állást sikerült fantasztikus teljesítménnyel az utolsó nyolc-tíz napban döntetlen közeli állásra menteni, nyitva tartani az esélyt a második fordulós győzelemre. A győzelemhez, a nemzeti kormányhoz és nemzeti programhoz 70 mandátumot kell szereznünk a függőben maradt 109-ből - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

A Fidesznek az első fordulót követően megfogalmazott együttműködési felhívására az MDF szerdán reggel válaszolt. Dávid Ibolya Orbán Viktornak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy csak akkor lát lehetőséget az együttműködésre, ha a nagyobbik ellenzéki párt elfogadja az MDF nyolc pontból álló feltételeit.

Orbán Viktor még aznap délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón válaszolt a levélre. Közölte: tudomásul veszi, hogy az MDF nem fogadja el a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét. Mint mondta, felül kell emelkedni, meg kell teremteni a kormányváltás lehetőségét, s ezért közös miniszterelnök-jelöltre tett javaslatot. A Fidesz elnöke a nevet nem árulta el, annyit mondott, hogy az MDF-hez közel álló politikusról van szó, akinek a segítségével a pénzügyi válságon úrrá lehetne lenni, s az ő feladata lenne megegyezés esetén a két párt programjának "összefésülése" is.

Egyébként mindkét párt biztos választási sikerében. Mind a szocialisták, mind a Fidesz-KDNP folytatja hívei mozgósítását. (Kárpátalja/MTI/radio.hu/index.hu)