A vers, a szép szó ünnepén

XI. Bátyúi Költészeti Napok

2006. április 14., 10:00 , 274. szám

Tizenöt kárpátaljai és magyarországi magyar tannyelvű középiskola képviseletében 21 diák vett részt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által hagyományosan megrendezett Költészeti Napok vers- és prózamondó versenyen április 11-én.

A döntőbe került versenyzők ezúttal Czébely Lajos Romjain a huszti várnak c. költeményét szavalták el. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kalmár István, a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület elnöke (Magyarország), valamint Sátoraljaújhely, Győr, Levelek, Noszlop küldöttsége. A rendezvényt támogatta a KMKSZ, a KMPSZ, a Révész Imre Képző- és Iparművészeti Társaság, a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület.

"A versismeret fontos nekünk, magyaroknak. Számos nemzeti költőnkre lehetünk méltán büszkék, köztük József Attilára, akinek születésnapján méltatjuk a magyar költészet napját. Húsvét előtt járva elmondhatjuk: a vers egyfajta lelkigyakorlat számunkra. Megmerítkezünk az értékes gondolatokban, lélekben megtisztulunk, és felkészülünk az üdvösséget hirdető ünnepre. Legyen ez most is így" - mondta ünnepi köszöntőjében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke.

Elöljáróban a Noszlopi és a Leveleki Általános Iskola tanulói szavaltak, majd a bátyúi református gyülekezet vegyes kara énekelt egyházi énekeket Ember Orsolya kántor vezetésével. A zsűrit Szántó Edit, a verseny főszervezője mutatta be: Vári Fábián László József Attila-díjas költőt (elnök), Braun Évát, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet módszertani szaktanácsadóját, Kacsur Andrást, az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színészét, Csernicskó Istvánt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgató-helyettesét, Marton Erzsébet újságírót, Berki Károlyt, a KMPSZ főmunkatársát.

A verseny megyei döntőjében az öt körzeti középdöntő legjobbjai vehettek részt. Az első fordulóban a szabadon választott verssel léptek színpadra a résztvevők. Közülük a zsűri 12 versenyzőt juttatott a döntőbe. A végső megmérettetés előtti uzsonnaszünetben a diákok és felkészítő tanáraik megtekintették a bátyúi Együtt Nyugdíjasklub kézimunkáiból készült kiállítást. A második fordulót követően Vári Fábián László zsűrielnök néhány szóban bemutatta Czébely Lajos költőt, viski helytörténészt, a kötelező vers szerzőjét, valamint köszönetet mondott Szántó Editnek, aki kiválasztotta e költeményt.

A zsűri Oroszi Dávidnak (Beregrákos) ítélte a Költészeti Napok első helyezettje címet, aki a Péterfalvai Református Líceum diákja, felkészítő tanára: Kardos Gabriella. További helyezettek: Szász Orsolya és Kinczer Judit (Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium), Marcsák Gergely (Ungvári Dayka Gábor Középiskola), Varga Nóra (Beregszászi Magyar Gimnázium). Valamennyi résztvevő emléklapot, a döntősök könyvet, a díjazottak könyvet és Hidi Endre-kerámiát kaptak jutalmul. Az első két helyezett egy-egy kárpátaljai művész - Magyar László és Szocska László - alkotását is átvehette Berki Károlytól.

P. Zs.