Kostunica kész tárgyalni a magyar autonómiáról

2006. április 21., 10:00 , 275. szám

Ez a megfelelő pillanat arra, hogy szakértői szinten párbeszéd kezdődjön a vajdasági magyarok autonómiájáról, ami, reméljük, hamarosan pozitív eredménnyel zárja majd le ezt a már régóta nyitott kérdést - jelentette ki Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke egy szerb lapnak nyilatkozva.

Szerinte az a legfontosabb, hogy a téma már nem számít tabunak, és a szerbiai hatalom kész tárgyalni arról.

A Vajdaság Ma által idézett szerb lap ( Dnevnik) emlékeztet arra, hogy Kasza nemrég abban állapodott meg Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnökkel, hogy a VMSZ szakértői rövid időn belül kezdjék meg a magyar autonómia lehetőségéről való egyeztetést.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke a minap úgy fogalmazott, hogy a Kostunica-Kasza megbeszélésekkel a vajdasági magyarság tovább távolodott az autonómiától, és hogy a "kormányfő ügyesen a saját javára és a vajdasági magyarság kárára fordította a VMSZ elnökével való találkozót" - idéz a Dnevnik cikkéből a Vajdaság Ma.

A napilap szerint a szerbiai kormány tárgyalópartnerként csak Kaszát fogadja el, mert Ágoston, Páll Sándor (VMDK) és Rácz Szabó László (MPSZ) Martti Ahtisaarihoz, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottjához fordult magyar autonómiaügyben, amit Kostunica és Kasza is rossz lépésnek nevezett. (Vajdaság Ma/mno.hu)