Levélkampány az erdélyi magyarság kisebbségi jogaiért

2006. április 21., 10:00 , 275. szám

A romániai magyarságot érintő problémák bemutatását, tudatosítását kezdeményezi levélkampány révén több erdélyi magyar civil szervezet és a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF).

Az MTI-hez eljuttatott felhívásukban emlékeztetnek: az Európai Unió bővítési biztosa nemrég úgy értékelte, hogy az erdélyi magyarság helyzete összességében kielégítő. Az említett civil szervezetek és a HHRF szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak.

"Mindennapi életünkben tapasztaljuk annak a sok éve tartó hátrányos megkülönböztetésnek a hatásait, amelynek mind a mai napig szenvedői vagyunk. Teljes értékű államalkotó nemzeti közösségként kívánunk az Unióhoz csatlakozni és meg kívánjuk őrizni identitásunkat. Ehhez, jogaink tiszteletben tartásán túl, olyan önálló intézményrendszerre is szükségünk van, amely az európai haladó gyakorlathoz igazodva biztosítja megmaradásunkat, fejlődésünket" - áll a felhívásban.

A kezdeményezést együttesen támogatja többek között az amerikai székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF), a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). (MTI)