Egyelőre nincs megegyezés

Beregszászi Városi Tanács

2006. április 28., 10:00 , 276. szám

Horkay Sámuelt, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-UMP-frakciójának vezetőjét a városban a választások óta kialakult helyzetről kérdeztük.

- Hogyan értékeli a KMKSZ pártjának választási szereplését Beregszász vonatkozásában?

- Először is szeretnénk megköszönni az irántunk tanúsított bizalmat: Beregszász választópolgárainak majdnem egynegyede adta voksát a KMKSZ-UMP képviselőlistájára, aminek köszönhetően szervezetünknek van a legnagyobb, 8 fős frakciója a városi tanácsban. Ez kb. 30%-kal több, mint például az UMDP-re leadott szavazatok.

- A választások után a KMKSZ képviselőcsoportjai mindenütt egyeztető tárgyalásokat kezdtek más pártok képviselőivel. Mi történt ez ügyben?

- A városi frakció április 4-én alakult meg, s döntést hoztunk arról, hogy - a legnagyobb frakció lévén - mi kezdeményezzük a megbeszélést elsősorban az UMDP városi frakciójával. Mivel Gajdos Istvánék kampányának egyik alaptétele volt az összefogás, s személyében városunknak magyar polgármestere lett, úgy éreztük, kedvező alkalom nyílik arra, hogy a két magyar szervezet megállapodjon a város és a magyarság érdekében.

- Milyen eredménnyel zárult a megbeszélés?

- Legnagyobb létszámú frakcióként méltányosnak tartottuk, hogy a városi tanács titkárának felelős posztjára mi tegyünk személyi javaslatot, illetve a végrehajtó bizottságba két tagot delegáljunk. A megegyezés részét képezte egy koalíciós tanács létrehozása is, amely különböző kérdésekben egyeztetett volna. Tárgyalópartnereink (köztük Gajdos István polgármester, az UMDP elnöke és Pirigyi Béla, a beregszászi UMDP-frakció vezetője) minden kérésünket elfogadták, más feltételtől nem tették függővé a megállapodás aláírását, amit másnapra, április 6-ra tűztünk ki. Ezt azonban különböző ürügyekkel egészen április 22-ig halogatták, amikor is - többszöri megkeresésünk után - kiderült, hogy feltételeinknek a polgármester nem kíván eleget tenni. Ezek után az együttműködést az UMDP részéről felmondottnak tekintettük.

- Mi a helyzet pillanatnyilag?

- Tudomásunkra jutott, hogy a polgármester egy ún. "nagykoalíció" létrehozását tervezte a két magyar párt, a Régiók Pártja, a Nasa Ukrajina és a BJUT képviselőinek részvételével. Ez a 36-os létszámú tanács 30 tagját jelentette volna, amelyből 14 magyar. A KMKSZ feltételeit egyáltalán nem kívánták teljesíteni, a tanácstitkári posztot például a polgármester egy másik (ukrán) pártnak ajánlotta fel. A "nagykoalíció" létrehozására összehívott tanácskozásról a KMKSZ-t csak utólag értesítették... Ez a megállapodás sem került aláírásra, de mindezek után nem nehéz megítélni, mennyire őszinte az UMDP részéről a sokat hangoztatott magyar összefogás szándéka.

- Elkezdte-e munkáját a városi tanács?

- Április 25-re a territoriális választási bizottság összehívta a megválasztott képviselőket. Ezen az ülésen a polgármester és a képviselők beiktatásán, eskütételén kívül más napirendi pontra nem került sor.

- Hogyan látja a jövőt, lehetséges-e még megegyezés?

- Számunkra továbbra is meghatározók a választók és a helyi magyarság érdekei. Ezen elvek mentén készek vagyunk a megegyezésre, ehhez azonban kiszámítható és szavatartó partnerek szükségeltetnek.

-m-