Mire ügyeljünk a vetőmagvásárlásnál?

2006. április 28., 10:00 , 276. szám

Az idén megkésett tavasz miatt a szokásosnál lassabban szikkadt ki a termőföld, így későbbre tolódott a korai zöldségek vetése. Húsvét előtt legfeljebb a még ősszel felásott kisebb veteményesek talajába kerülhetett vetőmag, a külső szántókon most indul a szezon. Az értékesítőhelyek bőséges választékából a rengeteg hazai és import vetőmag között nem könnyű eligazodni, így érdemes kikérni a szakértők véleményét.

A vetőmagtasakon az F1 jelzés azt jelzi, hogy a mag hibrid - megfelelő termesztési technológiával jó hozamú, korai érésű zöldség kel ki belőle -, de annak magját nem lehet továbbtermesztésre felhasználni. A forgalmazott vetőmagok zöme csávázott, azaz vegyszerrel védettek a vírusok, talajférgek ellen. Ez később a termesztésnél elengedhetetlen növényvédelemhez nyújthat fontos információt. Érdemes ügyelni a szavatossági időre. A minőségi vetőmagnál ez általában három év. Április végéhez közeledve már csak középérésű, késői zöldségfajtákat érdemes vetni. Megfelelő időjárási viszonyok mellett a melegágyakban általában hat hét alatt serdülnek kiültetésre alkalmas palánták, így aki most készül palántázásra szánt fejeskáposztát, karalábét, kelkáposztát, paprikát, paradicsomot, uborkát vetni, az is ügyeljen a termésidőre, és ne vásároljon korai érésű fajtákat.

- A beregszászi székhelyű Abigél Gazdaszövetkezet elsősorban holland vetőmagokat forgalmaz, kizárólag jól bevált, minőségi zöldségfajtákat. A fémzáras, eredeti holland vetőmagok általában 1000-2500 szemes kiszerelésben kaphatók, így viszonylag drágák. Az uborka-, paradicsom-, káposztatermelésből élők ugyanakkor igyekeznek saját palántát nevelni, és ehhez elengedhetetlen a minőségi vetőmag. A saját nevelésű palánta olcsóbb, mint a készen vásárolt (ezer szem uborkamag 130 hrivnyába kerül, míg ezer szál palánta ára minimum 1000 hrivnya), másrészt önálló termesztéssel a fajtaazonosság is biztosabban garantálható - magyarázza Gerzanics Ilona, a szövetkezet igazgatója.

A holland Rayal Sluis, Bejo vetőmagok közül a téli káposzta ára 1000 szem/54 hr, az olcsóbb fajtáé: 2500 szem/108 hr; ezer szem hagymamag 11 hrivnyába kerül, a sárgabab viszonylag olcsó: 3,50 hr/25 gr. Uborkából több fajtát is forgalmaznak: Profi, Dolomit - 1000 szem/129 hr, ugyancsak széles a választék paradicsomból (ebből a fóliás folyton növő Platus F1 a legdrágább: ezer szem 545 hrivnya). Ezek a Terra Dei körzeti szaktanácsadóitól is megrendelhetők az alábbi településeken: Nagydobrony, Verbőc, Forgolány, Zariccsja (Alsókaraszló).

A szakboltokban honi vetőmagokból is széles a választék, melyek között szintén találni minőségi fajtákat. Ma már termékkatalógusból is rendelhető ukrán, illetve import vetőmag, amit utánvéttel postáznak a különböző ukrajnai forgalmazók. A piacokon a hazai magfajták mellett magyarországi, szlovák vetőmag is kapható. Az alig néhány szem magot tartalmazó színes tasakok viszonylag olcsók: sárgarépa, petrezselyem már 1,5-2,0 hrivnyáért kapható, paradicsom, paprika 1,75-2,50, vetőborsó 4,50-5,50 hrivnyás áron.

A vérbeli kertészek különlegességekre is "vadásznak". Például a mutatós tökfélékre: ilyen a cukkini, patisszon, vagy a kerítések, oszlopok befuttatására alkalmas - nálunk kevésbé ismert - kolbásztök, amelynek combvastagságú gyümölcsei akár két méter hosszúra is megnőnek. Téli csemegét terem a sonkatök, amelynek 1,5-2,0 kg-os gyümölcsei sütésre alkalmasak és kiváló ízűek. A szivacstök érdekessége, hogy az érett termés külső héja alatt található szivacsszerű képződmény kiválóan alkalmas arctisztításra, továbbá regenerálja a bőrt, frissé, üdévé teszi.

A kis területű veteményesben be kell tartani a vetésforgót, és egyazon zöldségfélét ajánlatos háromévente más-más területre vetni. A jól bevált magfajták mellett időnként nem árt újabbakat is kipróbálni, mivel a vetőmagtermelők egyre ellenállóbb és bővebb hozamú fajtákat igyekeznek piacra dobni. Az sem mindegy, milyen az adott termőterület talajösszetétele, mivel vannak kötöttebb, illetve lazább talajtípusok. Kárpátalján például járásonként változik a talajminőség, így területenként más-más magfajták alkalmasak a termesztésre.

P. Zs.