A Turcsinov-ügy

Lehallgatási botrányba keveredtek az SZBU volt vezetői

2006. április 28., 10:00 , 276. szám

Március 24-én Viktor Sokin helyettes főügyész bejelentette, hogy a Legfőbb Ügyészség bűnügyi eljárásokat indított az Ukrán Biztonsági Szolgálat előző vezetése által elkövetett törvénytelen lehallgatások, valamint az orosz Szemen Mogilevics kétes hírű üzletember (akinek állítólag köze van a RoszUkrEnergo gázszolgáltató céghez) ellen folytatott nyomozás mintegy 20 kötetnyi anyagának megsemmisítése ügyében. Lehallgatták többek között Petro Porosenko, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára és Roman Zvarics igazságügyi miniszter telefonbeszélgetéseit, valamint Olekszandr Korcsinszkijt, a Szegodnya című napilap újságíróját. Az ügyekben tanúként érintett Olekszandr Turcsinov, az SZBU volt elnöke és helyettese, Andrij Kozsemjakin, akik Julija Timosenko tömörülésének (BJUT) listáján bejutottak a parlamentbe. Mivel hetekig nem reagáltak az idézésekre, a főügyészség április 17-én döntést hozott arról, hogy hivatalosan bekísértetik az SZBU volt vezetőit. Az Ukrajinszka Pravda szerint a hírt követően Turcsinov kórházba került, ahol toxikus májgyulladást állapítottak meg nála. Oleh Ljasko, a BJUT parlamenti képviselője a Szabadság Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Turcsinovot megmérgezték, amire bizonyos tények is utalnak.

Megelőzendő a hivatalos bekísértetést, április 21-én Turcsinov felkereste a Legfőbb Ügyészséget és tanúvallomást tett. Vitalij Csepinoga, a BJUT szóvivőjének tájékoztatása szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt vezetője önszántából ment el a főügyészségre, hogy ezzel is bizonyítsa, senki elől nem rejtőzködik és kész tanúvallomást tenni, hogy minél előbb kiderüljön az igazság. Kihallgatása mintegy két órán keresztül tartott, majd szabadon távozhatott és visszatért a kórházba. A BJUT sajtószolgálata szerint Turcsinov számára a kihallgatás során, melyen a főügyészségi nyomozók olykor maguk sem tudták, hogy mit is kérdezzenek, bebizonyosodott, hogy "megrendelt" ügyről van szó, melynek nincs perspektívája.

Julija Timosenko korábban arról nyilatkozott, hogy egyes politikusok mindent megtesznek azért, hogy "kibillentsék egyensúlyából" pártját, hogy a BJUT konfrontálódjon a Nasa Ukrainával (NU), s ezáltal meghiúsuljon a "narancsos" erők koalíciója, majd ezek után az NU a Régiók Pártjával alkothasson koalíciót. Szerinte Turcsinov és Kozsemjakin ellen bűnügyi eljárás indult. Elmondása szerint a Viktor Sokin helyettes főügyésszel jó kapcsolatokat ápoló Petro Porosenko és az SZBU elnökével, Ihor Drizscsanijjal kapcsolatban levő Mikola Martinenko közbenjárására a Legfőbb Ügyészség le akarta tartóztatni Turcsinovékat, és ők négyen írták meg a letartóztatási parancsot. A Legfőbb Ügyészség azonban cáfolta Timosenko kijelentéseit és közölte, hogy nincs szándékában a politikusok letartóztatása, mert nem indult ellenük eljárás, csak tanúként idézték be őket.

(B. J./LIGABusinessInform/pravda.com.ua/UNIAN)