"Édes anyanyelvünk" megyei döntő Bátyúban

2006. május 12., 10:00 , 278. szám

Programokban és eseményekben gazdag tanévet tudhat maga mögött idén is a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség. A tantárgyi vetélkedők sorát idén is az "Édes anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny megyei döntője zárta, melyre hagyományosan a Bátyúi Középiskolában került sor május 6-án. A házigazdák nevében Szántó Edit magyartanár köszöntötte a megmérettetésre érkezett diákokat és felkészítő tanáraikat, majd dr. Beregszászi Anikó, a zsűri elnöke elmondta, hogy idén is két kategóriában mérkőznek egymással a résztvevők, s mindegyik esetben más a tét a tanulók számára. A 9-10. osztályosok versenyében dől el, hogy ki lesz az a hat diák, aki képviseli majd Kárpátalját a versenysorozat őszi magyarországi döntőjében, az érettségiző osztályok első 5 helyezést elérő tanulói pedig értékes pontokat nyerhetnek, melyek a KMPSz és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közötti szerződés értelmében beszámítanak a főiskola felvételi pontrendszerébe, amennyiben a tanuló a főiskola valamelyik vonatkozó szakpárján kíván továbbtanulni.

A tanulók két fordulóban - írásbeli és szóbeli - mérhették össze tudásukat. Az írásbeli dolgozat grammatikai és alkotó jellegű feladatokat tartalmazott, a szóbeli fordulóban pedig rövid felkészülés után háromperces előadást kellett tartaniuk a versenyzőknek a választott témában a megadott beszédszituációnak megfelelően. A zsűrinek (Beregszászi Anikó, Kovácsné Marton Erzsébet, Berki Károly, Braun Éva) természetesen most sem volt könnyű dolga, de végül a következő eredmény került kihirdetésre:

9-10. osztály: I. Kiss Julianna (BMG), II. Dajka Emőke (Nagyberegi Református Líceum), III. Szabó Ágnes (Bátyúi Középiskola), IV. Csatáry Andrea (Bátyúi Középiskola), V. Görög Nikolett (BMG), VI. Molnár Edina (NRL).

11-12. osztály: I. Jánki Zoltán (NRL), II. Szilágyi Irén (Nagydobronyi Középiskola) és Nagy Katalin (NRL), III. Márkus Katalin (BMG). IV. Marosi Éva (Beregszászi 3. Sz. Középiskola), V. Obednyina Melánia (Nagydobronyi Középiskola). Gratulálunk!

A verseny résztvevői emléklappal, valamint a helyi szervezőknek, a KMPSZ-nek, a Dorcas Alapítványnak, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonnak és a Bereg könyvesboltnak köszönhetően ajándékcsomagokkal térhettek haza.

nmi