Könyvet csak saját kézbe

Újabb kedvezményszűkítés

2006. május 12., 10:00 , 278. szám

Április végén tettük közzé a Könyvtárellátó Közhasznú Társaság (KELLO) közleményét arról, hogy ismét igénybe vehető a határon túli pedagógusoknak és oktatóknak szánt szakirodalom-vásárlási kedvezmény Magyarországon. A korábbi gyakorlattal ellentétben azonban az érintettek idén csak személyesen vehetik át a könyveket egy budapesti, illetve szegedi könyvesboltban. Aki valamilyen okból nem tud elutazni Magyarországra - pl. nincs érvényes útlevele, vízuma -, az elesik a kedvezménytől.

"Családunkban négy pedagógus van. Eddig nyaranta ketten utaztunk Magyarországra kiváltani a szakkönyvkedvezményt, és meghatalmazás ellenében mind a négyünk nevére átvehettük. Ha most kizárólag személyesen lehet kivenni a könyveket, akkor sokan bizony elesnek tőle. Nincs valamilyen áthidaló megoldás?" - fordult szerkesztőségünkhöz gondjával egy beregszászi járási matematikus.

Érdeklődésünkre a KELLO illetékese elmondta, hogy ők csak végrehajtják az Oktatási Minisztérium vonatkozó rendeletét és attól nem áll módjukban eltérni. További információért innen az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponthoz (OKÉV) irányítottak. Az OKÉV illetékese elmondta: az Oktatási Minisztérium rendeletében nem indokolta, hogy idén miért nem lehet hivatalos meghatalmazással igénybe venni a szakkönyvvásárlási kedvezményt, amire korábban évekig lehetőségük volt a határon túli pedagógusoknak. Itt azt is megtudtuk, hogy a 2006-os évben eddig 9540 határon túli pedagógus/oktató kedvezménykérelmét fogadta az OKÉV és továbbította a KELLO-hoz (ezen belül 1437 kárpátaljai pedagógusét).

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a szakkönyvvásárlási kedvezmény meghatalmazással történő igénybevétele egy jó eljárási rend volt, aminek mostani mellőzése diszkriminatív az útlevéllel/vízummal nem rendelkező pedagógusokra nézve, és egyben szűkíti a kedvezményt igénybe vevők körét. Magyarul: a kedvezmény továbbra is jár, csak esetenként akadályba ütközik az igénybevétele. Hiába, a magyar költségvetés kiadásait ott csökkentik, ahol csak lehet...

-nagy-