Már lakóházakat is fenyeget a felelőtlen bányaművelés

Újabb bányabeszakadások Aknaszlatinán

2006. május 12., 10:00 , 278. szám

Az esős időjárás következtében Aknaszlatinán ismét beomlott több helyen is a bánya. Míg korábban csak hétvégi házakat veszélyeztetett a jelenség, addig most az egyik utca közepén létrejött gödör mindössze pár méterre van a lakóházaktól. Az ijedség nagy, az emberek semmit nem tudnak tenni, a bánya bárhol, bármikor beomolhat.

Mint már arról korábban többször is hírt adtunk, a mélyművelésű sóbányát körülvevő vízmentesítő aknák (stólok) karbantartása megszűnt a nyolcvanas években, emiatt a környező hegyekről akadály nélkül a sótömb fölé áramló csapadékvíz a mélybe szivárog, ott hatalmas üregeket old ki a sóból, amelyek beszakadása okozza a bajt. Idősebb bányászoktól megtudtam, hogy ameddig a betonnal kibélelt vízelvezető aknák rendszere hibátlanul működött, addig a bányában a termelési szinten szivaccsal össze lehetett szedni a vizet, most viszont már folyókat és tengerszemeket is lehet találni a sótömbben. A bányának éveken keresztül olyan, más vidékekről odahelyezett vezetői voltak, akik nem értettek a sóbányászathoz. Ők olcsóbbnak találták az évszázados felszíni vízmentesítő rendszer karbantartása helyett kiszivattyúzni a vizet a bányából. Most ahhoz, hogy életben tartsák a termelést, folyamatosan szivattyúzni kell a sós vizet a 400 méterrel a felszín alatt lévő termelési szintről. Ezzel a bányabeszakadások mellett tönkreteszik a 10 000 lakosú nagyközség ökológiai rendszerét is. Hisz már ma is ihatatlan Kisszlatinán a vezetékes ivóvíz, mert erősen sós, akárcsak a talajvíz. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy végül a Tiszába is beszivárog a kiszivattyúzott nagy mennyiségű sós víz, veszélyeztetve annak élővilágát.

Végezetül még annyit: az általam megkérdezett szlatinai bányászok keserű szájízzel mondták el, hogy a bányát és a községet tönkretevő, ma dúsgazdag egykori bányaigazgatók közül senkit sem vonnak majd felelősségre, ők nem Aknaszlatinán élnek, nem rettegnek attól, hogy házaik alatt beomlik a föld, és nem isznak sós vizet.

Badó Zsolt