A Rákóczi-főiskola idén sem pályázhat a Szülőföld Alap támogatására?

Pályázati diszkrimináció

2006. május 12., 10:00 , 278. szám

A magyarországi Szülőföld Alap oktatási, kulturális, szociális, egyházügyi és média kollégiuma idén 600 millió forint felett rendelkezik. Ezen keretből 68,4 millió forintra pályázhatnak az ukrajnai pályázók. A tavalyi kiíráshoz hasonlóan az idei sem teszi lehetővé kárpátaljai magyar felsőoktatási intézmény pályázását a Szülőföld Alaphoz. Ezzel egyebek mellett a financiális gondokkal küzdő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát (II.RFKMF) is kizárták a pályázók köréből. Ezzel szemben Erdélyben (Románia), Felvidéken (Szlovákia) és Vajdaságban (Szerbia-Montenegró) a magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények idén is benyújthatják pályázataikat a Szülőföld Alaphoz.

Kik pályázhatnak a Szülőföld Alap idei pénztámogatására? Az április végén megjelent kárpátaljai kiírás szerint a régióban "magyar nyelvű képzést nyújtó tanintézmények (óvodák és általános iskolák), valamint szórványvidéken működő oktatási és nevelési intézmények" kérhetnek támogatást. Az illetékes oktatási kollégium erre a pályázati célra 40 millió forintot biztosít. A "magyar nyelvű média" 23 millió forintra pályázhat idén, és további 5,4 milliót szán ugyanez a kollégium a "nemzeti identitás megőrzését szolgáló közművelődési és kulturális programok támogatására". A közel 70 millió forintból tehát egyetlen garasra sem pályázhat Kárpátalján működő, magyarul oktató felsőoktatási intézmény.

Ezzel szemben a romániai pályázók két tételben összesen 70 millió forintot igényelhetnek: 1. magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények működési és beruházás jellegű támogatására; 2. magyar nyelven (is) oktató felsőoktatási intézmények és háttérintézményeik működési és eszközfejlesztési támogatására. A szlovákiai pályázati kiírás sem zárja ki a helyi magyarul oktató felsőoktatási intézményeket a pályázók köréből, míg Szerbia-Montenegró esetében bárminemű oktatási intézmény pályázhat támogatásra.

"A Határon Túli Magyarok Hivatalában tavaly decemberben megtartott Szülőföld Alap konferencián szó esett arról, hogy a 2005-ös évi támogatásból kirekesztették a kárpátaljai Rákóczi-főiskolát. Ugyanitt ígéretet kaptak az intézmény képviselői arra, hogy az idei évben nem diszkriminálják a főiskolát, és a testület orvosolni fogja a problémát. Mi azt reméljük, hogy az idei ukrajnai pályázati kiírásban csupán elírás történt. Éppen ezért a főiskola rendben benyújtja pályázatát a Szülőföld Alaphoz" - mondta el lapunk kérdésére dr. Orosz Ildikó, a II. RFKMF elnöke.

Az ügyben megkerestük a Szülőföld Alap illetékes Kollégiumának tanácskozási joggal felruházott kárpátaljai tagját, akitől azt kérdeztük, hogy Kárpátalján miért nem pályázhat a Szülőföld Alap pénzeire magyar felsőoktatási intézmény. "Úgy tudom, hogy a támogatási prioritásokat megfogalmazó Szülőföld Alap Tanácshoz az érintettektől nem futott be ilyen jellegű megkeresés. Az oktatási kollégium által tárgyalt prioritásokban a felsőoktatásra vonatkozó tétel nem is szerepelt. Igaz, hogy ennek ellenére Szlovákiában és Erdélyben pályázhatnak a helyi magyarul oktató egyetemek a Szülőföld Alaphoz. Hogy Kárpátalján miért nem tehetik ugyanezt, azt nem tudom" - nyilatkozta lapunknak Zubánics László.

P.ZS.