Szórványvidéki szavalóverseny Rahón

"Őrizz meg bennünket, édes, édes anyanyelv..."

2006. május 12., 10:00 , 278. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) kiemelt feladatának tekinti a szórványban élő magyarság anyanyelvének, identitástudata megőrzésének elősegítését. Ennek iskolapéldája az "Őrizz meg bennünket, édes, édes anyanyelv" címet viselő szavalóverseny, melyet 17 éve indítottak útjára azok, akik hittek és hisznek az anyanyelv megtartó erejében, abban, hogy tovább élhet a magyar szó a felső-Tisza-vidéki szórványközösségekben.

A rahói magyar iskolában harmincegy kőrösmezői, tiszabogdányi, terebesfehérpataki, gyertyánligeti, nagybocskói, aknaszlatinai és rahói gyermek gyűlt össze pedagógusok, szülők kíséretében. A jelenlévőknek ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-Vidéki Középszintű Szervezetének elnöke mondott köszönetet azért a kitartásért és áldozatvállalásért, amellyel a magyarság fennmaradása, a magyar nyelv megőrzése érdekében dolgoznak, majd beszélt a 17 éves múltra visszatekintő vetélkedő történetéről.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nevében Benedek Imre alelnök köszöntötte a megjelent tanárokat és diákokat, az új helyszínen, a magyar iskolában. Hangsúlyozta: "Nem a győzelem a legfontosabb, a szavalóverseny minden résztvevője nyertes".

Ezután a szavalók következtek, akiknek többsége csak fakultációban tanulja a magyar nyelvet. Szavalataikban a legszebb magyar versbe-szóba öntött gondolatok fogalmazódtak meg: Isten, haza, hit, remény, szeretet, édesanya, szülőföld.

A zsűri három kategóriában hirdetett győzteseket. Az 1-4. osztályosok között: 1. Angéla Viktória; 2. Baranovszky Alexandra; 3. Angéla Miklós, mindhárman Gyertyánligetről érkeztek. A 5-8. osztályosok versenyében: 1. Baszaraba Renáta; 2. Popovics Ivanna Gyertyánligetről, 3. Bocskai Viktória, az Aknaszlatinai Ukrán Iskola tanulója. Külön versenyeztek ezúttal a 9. osztályosok, közülük 1. Gerő Evelin (Gyertyánliget); 2. Slájger Zoltán (Rahó); 3. Henrich Ruszlána (Gyertyánliget).

A verseny végén minden résztvevő átvehette a KMPSZ emléklapját, valamint jutalomban is részesült játékok és könyvek formájában.

dózsa