Megalakult a magyar Országgyűlés

Éles vita már az alakuló ülésen

2006. május 19., 10:00 , 279. szám

Sólyom László köztársasági elnök köszöntő szavaival, majd a Himnusz hangjaival kezdődött meg Budapesten az új magyar Országgyűlés alakuló ülése kedden kora délután.

A kampánynak vége, más beszédmódra van szükség, a döntések és a felelősségvállalások ideje jött el - fogalmazott az államfő. Sólyom László kiemelte a kormány különleges felelősségét. Hangsúlyozta, hogy a nemzet javát szolgálná, ha a képviselők meg tudnának egyezni néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben. Ezek közül a környezetvédelmet és a jövő nemzedékek iránti felelősséget, a határon túli magyarokkal kapcsolatos - mint mondta -, új alapon, közösen felépítendő politikát, az unió működéséhez való alkalmazkodást, valamint a kultúra és a tudomány fontosságát emelte ki a köztársasági elnök.

Az államfő beszéde után a korelnök, a fideszes Horváth János megnyitotta az Országgyűlés alakuló ülését, majd a mandátumigazolás után a képviselők letették az esküt a történelmi zászlók előtt.

1990 óta először már az alakuló ülésen is éles vita zajlott, és nem egyhangúlag fogadták el a képviselők az Országos Választási Bizottság (OVB) és a belügyminiszter beszámolóját a választásokról. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF frakciója igennel szavazott, a Fidesz és a KDNP nemmel. Balsai István a Fidesz nevében bírálta az MSZP úgynevezett minta-szavazólapját, amely szerinte sok helyütt a hivatalos értesítéssel együtt érkezett. Kifogásolta emellett azt, hogy igazolással az is szavazhatott a második fordulóban lakóhelyén kívül, akinek saját kerületében már az első forduló végeredményt hozott. Ezért nem szavazza meg a Fidesz a beszámolókat - jelentette ki a képviselő.

Az OVB és a belügyminiszter egyaránt hangsúlyozta, hogy a választások az egész országban törvényesen zajlottak le. Szigeti Péter, az OVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok alapján meg kellene változtatni például a külföldi szavazás túl bonyolult rendszerét és az igazolással lakóhelyen kívül történő szavazás módját. Az ajánlószelvények helyett is jó lenne más módszert találni, javasolta.

A képviselők ezt követően megválasztották az országgyűlés tisztségviselőit. A házelnök ismét Szili Katalin lett, két alelnöke pedig Áder János Fidesz- és Világosi Gábor SZDSZ-képviselő. A megállapodás szerint a tíz jegyzői helyből három-három jegyzőre az MSZP és a Fidesz, két jegyzőre az SZDSZ, egy-egy jegyzőre a KDNP és az MDF tett javaslatot.

A szavazás közben Horváth János korelnök bejelentette, hogy a parlamenti pártok megalakították frakciójukat. Az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői: Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Kuncze Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF).

Az alakuló ülés végén a köztársasági elnök Gyurcsány Ferencet bízta meg kormányalakítással. A kijelölt kormányfő megerősítette, hogy 10 millió magyar nevében, de 15 millió érdekében kíván kormányozni. Kijelentette: kormánya a reformok kormánya lesz, és az új szociáldemokrata-liberális programot két hét múlva beterjeszti az Országgyűlésnek.

Az ünnepélyes eseményen a kárpátaljai magyarság képviseletében jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Gajdos István, az UMDSZ elnöke. (Kárpátalja/radio.hu/MTI)