Magyar-magyar párbeszéd?

2006. május 26., 10:00 , 280. szám

Tisztázó megbeszélést javasol június végére az erdélyi magyar felsőoktatás körül kialakult vita kapcsán Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációjának vezetője. Az EP-képviselő felkérte az érintetteket és a sajtó munkatársait, hogy zárják le ezt a szakaszt, és a belső tisztázó vitát követően közösen álljanak a nyilvánosság elé.

Tabajdi arra a vitára utal, amely Dobolyi Alexandra MSZP-s EP-képviselő korábbi kolozsvári látogatása után tett kijelentései nyomán indult, ugyanis Dobolyi szerint a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) megnyugtató a magyar felsőoktatás helyzete, mindössze a kétnyelvű feliratokat hiányolta. A Bolyai Kezdeményező Bizottság heves reagálásában félretájékoztatással vádolta az egyetem két magyar rektorhelyettesét, a bizottság szerint a képviselő asszony "felelőtlen" kijelentése árt a magyar karok önállósulásáért folytatott küzdelemnek - írja az Új Magyar Szó.

A Fidesz és az MDF EP-képviselői Tabajdinak írt levelükben megdöbbenésüknek adnak hangot Dobolyi Alexandra MSZP-s euro-képviselő állítása miatt. A néppártiak megengedhetetlennek tartják, hogy Dobolyi a magyar nemzeti érdekkel ellentétes véleményt fogalmazott meg, az érintettek teljes körének megkérdezése nélkül.

Tabajdi egyetért Markó Béla RMDSZ-elnökkel, hogy a tájékozódási problémák jövőbeni elkerülése érdekében jobb magyar-magyar párbeszédre, alaposabb tájékozódásra és információcserére van szükség. (stop.hu/nol.hu)