Kasza szerint természetes Montenegró különválása

2006. június 2., 10:00 , 281. szám

Kasza József természetes folyamatnak tekinti Montenegró különválását Szerbiától, szerinte a délvidéki magyarok számára ez nem okozhatott meglepetést, de a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke tart attól, hogy megindul a montenegrói szerbek migrációja a Vajdaságba.

Kasza József már Szerbia-Montenegró megalakulásakor is azt jósolta az MTI-nek nyilatkozva, hogy az újonnan létrejött államközösség nem lesz "maradandó ország". Három év elmúltával is azt mondja, hogy természetes folyamat Montenegró különválása. A pártelnök közölte, hogy nem állhat fenn sokáig egy olyan ország, amelynek nincs közös piaca, vámrendszere, pénzeszköze, határvédelme és rendőrsége.

Az ország szétesésének másik okát a szerbiai "retrográd politikában" látja a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke. "A montenegróiak gyorsabban akartak haladni az európai integráció útján. Nem volt idejük arra, hogy kivárják, amíg Szerbia rendezi a hágai Nemzetközi Törvényszék iránti kötelezettségeit, a koszovói kérdéskört és belső viszonyait" - mondja Kasza.

A pártelnök szerint a vajdasági magyarok számára egyáltalán "nem hír" Montenegró különválása, mert ez várható volt. Kasza ugyanakkor tart attól, hogy az elkövetkező időszak nem lesz "mennyország" számukra, mert megindulhat Montenegróból a szerbek migrációja, amely a Vajdaságban fog lecsapódni a magyarok terhére. Kasza József nem tudja megítélni, hogy Montenegró különválásával megerősödnek-e a belgrádi félelmek a magyar autonómiakövetelésekkel szemben.

"Ha van józan gondolkodás a szerbiai politikában, akkor ezt a problémát is pozitívan fogja kezelni. Európában elfogadottak az autonómiák, miért ne lennének azok Szerbiában? Láttuk, hová vezetett az, hogy Belgrád nem akarta Koszovó autonómiáját és uralkodni akart Montenegró felett. Bennem megvan a tárgyalókészség, és a jogaink kivívását tartom legfőbb célomnak" - mondta Kasza. (MTI)