Júliustól drágább gáz?

2006. június 9., 10:00 , 282. szám

A kormány elviekben beleegyezését adta a földgáz fogyasztói árának ezer köbméterenkénti 414 hrivnyára való emeléséhez július 1-jétől.

Jurij Jehanurov ügyvezető miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy az előzetes elképzelések szerint azok számára, akiknek a havi gázfogyasztása nem haladja meg a 350 köbmétert, nem változna a földgáz ára; a 350-550 köbmétert fogyasztók számára ezer köbméterenként 510 hrivnyában állapítanák meg a díjszabást; végül az 550 köbméteren felül fogyasztók számára 960 hirvnyába kerülne 1000 köbméter földgáz.

A fentebb vázolt elképzeléseket ugyanakkor befolyásolhatja még, milyen energiaár-politikát kíván majd folytatni a várhatóan az elkövetkező hetekben felálló új ukrán kormány, illetve hogyan alakulnak az Oroszországból érkező gáz árára vonatkozó tárgyalások a Gazprommal, amelynek vezetői minap az Ukrajnának szállítandó földgáz árának újabb növeléséről nyilatkoztak a sajtónak.

Ukrajna jelenleg Oroszországtól, Üzbegisztántól és Türkmenisztántól vásárol gázt különböző áron, melynek keveréke eddig ezer köbméterenkénti 95 dollárért jutott el az ukrán határig, s onnan 110 dollárért (áfa és szállítási díj nélkül) a végső felhasználókig. Elképzelhető azonban, hogy a második félévtől a jelenlegi 110 dollárról 120-130 dollárra nő majd ezer köbméter földgáz ára a végső ukrajnai gázfogyasztók számára a kazahsztáni gáz árának emelkedése miatt.

A nemzeti energetikai bizottság döntése nyomán május elsejétől nőtt a földgáz fogyasztói ára. A Zakarpatgaz, azaz a Kárpátaljai Gázszolgáltató Vállalat Rt. sajtóban megjelent tájékoztatója szerint június 1-jétől a földgáz fogyasztói árát a lakosság számára gázóra megléte esetén ezer köbméterenként 220 hrivnyában állapították meg, gázóra hiányában pedig 240 hrivnyában (az ár tartalmazza az ÁFA-t). (Kárpátalja/podrobnosti.ua)