Munkához láttak a képviselők

Negyvenhét napirendi pontot tekintett át múlt csütörtöki maratoni ülésén a Kárpátaljai Megyei Tanács

2006. június 16., 10:00 , 283. szám

A testület az állandó bizottságok személyi összetételén, saját ügyrendjén, illetve az egyéb szervezési teendőkön túl, mindenekelőtt a megyei költségvetéssel és a gazdasággal kapcsolatos kérdéseket tekintett át. Tárgyalta ezenkívül a tanács a 2006-2015-re kidolgozott és jóváhagyott Tisza-medencei árvízvédelmi program végrehajtásával összefüggő kérdéseket, illetve megvitatták a megye balesetimentő-rendszerének 2006 és 2010 közötti fejlesztésére kidolgozott tervet. Foglalkoztak a képviselők a munkácsi járási Perlina Karpat szanatórium nagy vihart kavart tulajdonforma-váltási ügyével is. A tanács úgy döntött, saját irányítása alá vonja az objektumot.

Mint Kovács Miklós megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ elnöke lapunknak elmondta, a kárpátaljai magyarság szempontjából kiemelkedően fontos témája volt az ülésnek a megyei levéltári intézmények 2006 és 2010 közötti fejlesztésére vonatkozó terv. A probléma lényege, hogy miközben teljességgel jogos és indokolt a megyei szintű szakvezetés részéről az igény a minél számottevőbb központi fejlesztésekre, nem hagyhatjuk elhanyagolni és pusztulni a megyei archívum beregszászi részlegét sem, ahol a kárpátaljai és az összmagyarság szempontjából egyaránt fontos levéltári anyagokat őriznek - fejtette ki a képviselő. A KMKSZ - UMP képviselőinek javaslatára a programba beemelték a beregszászi levéltár körülményeinek javítását is.

Ugyancsak a KMKSZ - UMP frakciójának folyamodványai nyomán a megyei tanács úgy határozott, az illetékes fórumokhoz fordul a római katolikus egyház ungvári ingatlanainak visszadása ügyében, valamint a magyar nyelvű tankönyvkiadás támogatása kérdésében.

Végül az ülésen hivatalosan is bejelentették a Demokratikus Erők Koalíciójának megalakulását. Mint emlékezetes, a megyei tanácsi többség megalakítására vonatkozó megállapodást még április 16-án írták alá a Mi Ukrajnánk, a Batykivscsina, a Régiók Pártja, az Ukrán Szocialista Párt, a KMKSZ - Ukrajnai Magyar Párt és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt képviselői. A koalíció koordinátorává Mikola Vehest, a Mi Ukrajnánk megyei tanácsi frakciójának elnökét, az UNE rektorát választották.

hk