Nem lesz kánikula!

Változékony nyári időjárásra számíthatunk

2006. június 16., 10:00 , 283. szám

Idén nyáron Kárpátalján nem valószínű hosszabb ideig tartó kánikula, júniusban és júliusban változékony, viszonylag hűvös idő várható. A magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint csupán augusztusban várható egy-két hétig 30 fokon felüli hőmérséklet.

A Kárpátaljai Meteorológiai Központ júniusra vonatkozó előrejelzése szerint 20 Celsius-foknál ritkábban emelkedik magasabbra a hőmérő higanyszála. A síkvidéki területeken az átlaghőmérséklet elmarad a sokévi átlagtól, mely éjszaka 12, nappal 26 Celsius-fok. Vaszilina Bloh meteorológus lapunknak elmondta, hogy számításaik szerint a lehulló csapadék mértéke jócskán meg fogja haladni az ilyenkor szokásos átlagos havi 140 millimétert - kb. 190-200 milliméternyi eső várható. Július elején sem várható számottevő javulás, továbbra is változékony lesz az időjárás, jelentős mennyiségű csapadék várható, ami nagy kárt tehet a kalászosokban, a kukoricában, a zöldség- és gyümölcsfélékben.

A falusi gazdák, a farmerek és a mezőgazdasági szakemberek abban bíznak, hogy nem válnak be teljes mértékben a meteorológusok prognózisai. Mint azt Nagy István, a megyei mezőgazdasági főosztály helyettes vezetője lapunknak elmondta, az eddigi esőzések egyelőre még nem ártottak a kalászosoknak, ám ha a továbbiakban is hasonló marad az időjárás, a tavalyi gyenge terméshozamot sem fogják tudni elérni. Szerencsére a vetésterület alig több mint 4%-án kellett újravetni a télen kifagyott őszi kalászosokat. A zöldségek és gyümölcsök viszont már most megsínylik a kedvezőtlen időjárást - rothad a cseresznye és a földieper. Tóth Gyula, a mezőgazdasági szaktanácsadással foglalkozó Terra Dei Alapítvány igazgatója szerint mintegy három hetet késik az érési folyamat. A terméshozam viszonylag nagy lesz, viszont a minőség jóval silányabb lesz, mint tavaly volt. A szakemberek ajánlása szerint az érett gyümölcsöt azonnal le kell szedni.

Baráth József