Szent Antal-napi búcsú Csepében

2006. június 16., 10:00 , 283. szám

Kápolnájuk védőszentjének, Páduai Szent Antalnak a napján tartottak búcsút a csepei római katolikus hívek, akik ezúttal hat elsőáldozónak is örülhettek.

"Kedves testvérek! Urunk Jézus Krisztus a mezők liliomaira mutatva hirdette meg nekünk a gondviselésbe vetett gyermeki bizalom evangéliumát" – kezdte ünnepi beszédét Lengyel Donát nagyszőlősi ferences atya az kápolna kertjében, majd az elsőáldozókhoz szólva így folytatta: "Kedves gyerekek! Ezen a napon Jézus áldásában fogtok részesülni. Megszenteljük a magatokkal hozott virágokat is , hogy amikor majd otthon lakásotok dísze lesz, akkor is emlékeztessen benneteket erre az ünnepségre, és juttassa eszetekbe Jézust, aki nem annyira a virágok, mint a ti lelketek szépségében leli örömét." Majd idézte az evangéliumból az Úr Jézus szavát és megáldotta a hívek által hozott virágokat és a gyerekeket. A hat elsőáldozó szülei a gyerekeik életében kezdődő új szakasz előtt kézrátétellel adták szülői áldásukat.

Az ünnepség az kápolnában szentmisével folytatódott, melyet Lengyel Donát és Nádor Albert ferences atyák celebráltak. Megtisztelte a búcsút jelenlétével Harangozó Miklós helyi görög katolikus parochus is. Donát atya szentbeszédében arra hívta fel a hívek és zarándokok figyelmét, hogy a búcsú Jézus asztala köré gyűlt közösséget teremt, amely egybeköti a helyieket és a más egyházközségekből érkezetteket. A gyerekeknek arról beszélt, hogy mit jelent az oltáriszentség az életünkben. Ezek után a hat elsőáldozó gyerek és szüleik elsőként vették magukhoz "Jézus Testét és Vérét". A szentmise körmenettel és áldással zárult.

dózsa